نحوه ثبت شکایت و رسیدگی در شوراهای حل اختلاف چگونه است ؟

نحوه ثبت شکایت و رسیدگی در شوراهای حل اختلاف چگونه است ؟

نحوه ثبت شکایت و رسیدگی در شوراهای حل اختلاف چگونه است ؟

پسندیدم 0
۰

شورای حل اختلاف مانند هر نهاد قضایی دیگری برای رسیدگی ابتدا نیاز به ثبت شکایت شاکی دارد. برای سهولت شهروندان امکان ثبت دادخواست در دفاتر قضایی به صورت الکترونیک نیز فراهم است. پس از بررسی شورا حل اختلاف، با توجه به موضوع پرونده گزارش اصلاحی یا رای صادر می کند. در این مقاله از دادواره به این پرسش ها پاسخ می دهیم که نحوه ثبت و مراحل شکایت در شورای حل اختلاف چگونه است و حدود صلاحیت این مرجع چیست، در انتها نیز به تعرفه هزینه دادرسی با توجه به موضوعات مختلف در شورا می پردازیم.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : نحوه شکایت از شورای حل اختلاف

ثبت شکایت در شورا حل اختلاف

برای طرح دادخواست خود و تشکیل پرونده ابتدا نیاز است به شورایی نزدیک محل سکونت خود مراجعه کنید تا ازنظر محلی امکان رسیدگی به پرونده را داشته باشد. معمولا شورای حل اختلافی مناسب رسیدگی به پرونده است که در محل سکونت شخصی که از او شکایت دارید باشد. پس از انتخاب شورای صالح و مراجعه حضوری باید به دفترخانه، درخواست فرم دادخواست کنید. در این فرم باید اطلاعاتی نظیر مشخات فردی، نشانی محل سکونت دو طرف دعوی، موضوع دادخواست و دلایل طرح دعوی را ذکر کنید.

پس از تکمیل فرم و ارائه دادخواست، باید هزینه ای برای دادرسی پرداخت کنید. میزان هزینه دادرسی غیرمالی و کیفری معادل میزان هزینه محاکم دادگستری است ولی در دعاوی مالی این هزینه معادل پنج ‌درصد ۵% آن است. در این مرحله پس از تعیین وقت به شما نوبت داده می شود و رسیدگی به طور رسمی آغاز می شود.

همانطور که در مقدمه اشاره کردیم طرح شکایت در شورای حل اختلاف به صورت الکترونیک نیز ممکن است. به این صورت که شاکی ابتدا با مراجعه به یکی از این دفاتر دادخواست خود را ثبت میکند و پس از تکمیل فرم های مربوطه می تواند تمامی مراحل پیگیری پرونده را در سامانه ثنا مشاهده کند.

نحوه ثبت شکایت و رسیدگی در شوراهای حل اختلاف

 

نحوه رسیدگی در شورای حل اختلاف

برای تشکیل جلسه در شورا باید تمام اعضای اصلی شورا در جلسه رسیدگی حضور داشته باشند. اعضای شورا شامل اعضای اصلی سه نفر و دو نفر اعضای علی البدل هستند. در صورت غیبت اعضای اصلی، اعضای علی البدل جایگزین آن ها می شوند. دو طرف اختلاف یا نماینده های آن ها نیز می توانند در جلسه و در جریان رسیدگی حضور داشته باشند. تصمیم گیری برای نتیجه رسیدگی با نظر اکثرت حاضر در جلسه انجام می شود. رای شورای حل اختلاف به دو صورت زیر است:

  1. شورا گزارش اصلاحی صادر می کند:گزارش اصلاحی به معنای صدور حکم صلح و سازش به دو طرف اختلاف است. این گزارش ها قطعی بوده و غیر قابل تجدید نظر خواهی است و هیچگونه اعتراضی به آن وارد نیست.
  2. شورا اقدام به صدور رای می کند: این رای شورا همانند سایر آراء مراجع قضایی کشور قطعی و لازم الاجراست و حتما باید به آن عمل شود. برخلاف گزارش اصلاحی این رای قابل اعتراض بوده ولی غیر قابل فرجام خواهی در دیوان عالی است.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : صلاحیت شوراهای حل اختلاف چه مواردی است؟

شورای حل اختلاف در چه مواردی رای صادر می کند 

در ماده ۱۱ قانون شورای حل اختلاف، مسائلی که شورا می تواند در آن رای صادر کند مشخص شده است. در این صورت باید ارزش اقتصادی مال مورد اختلاف مشخص باشد. طبق این قانون سقف مالی مشخص شده برای اختلافاتی که می توان به شورا ارجاع داد، در شهر تا بیست میلیون ریال و در روستا تا پنچ میلیون ریال است. قاضی شورای حل اختلاف در موارد زیر طبق این ماده پس از مشورت با اعضا حاضر در جلسه اقدام به صدور رای می کند:

  1. صدور گواهی در موضوعات تحریر ترکه، حصروراثت، مهر و موم ترکه ورفع آن
  2. ادعای اعسار از پرداخت محکوم به در شرایطی کهشورا نسبت به اصل اختلاف رسیدگی های لازم را کرده باشد.
  3. سقف دعاوی مالی در شهر تا (پنجاه‌ میلیون)۵۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال و در روستا تا (بیست‌ میلیون) ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ریال می باشد.
  4. دعاویه به تخلیه عین مستاجره به غیر از دعاوی مرتبط با سرقفلی و حق کسب و پیشه

میزان بهای خواسته با توجه به نرخ واقعی آن تعیین میشود ولی در صورتی اختلاف بین طرفین درباره میزان واقعی بهای خواسته باشد یا قاضی پرونده درمورد ارزش واقعی آن دچار تردید شود، پیش از شروع رسمی رسیدگی، کارشناس ارزش بهای خواسته را تعیین می کند و در صورتی که سقف بیست میلیون ریال بود، شورای حل اختلاف می تواند به آن رسیدگی کند ولی در غیر این صورت پرونده باید به دادگاه ارجاع شود.

نکته بعدی این است که برخلاف گزارش اصلاحی که هیچگونه اعتراضی به آن وارد نیست، به رای صادر شده در شورای حل اختلاف طی مدت مشخصی اعتراض وارد است. دادگاه تجدید نظر مرجع رسیدگی به اینگونه اعتراض هاست و در صورتی که رای را نقض کند، خود به صدور رای جدید مبادرت می کند. علاوه بر این ها آراء صادره قابلیت فرجام خواهی در دیوان عالی کشور را نیز دارد.

جمع بندی :

در این مقاله سعی کردیم درمورد چگونگی نحوه ثبت شکایت و رسیدگی در شوراهای حل اختلاف را بررسی کنیم و آن را به طور کامل شرح دهیم در این زمینه اگر سوالی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد با کارشناسان دادواره در ارتباط باشید. فراموش نکنید که مشتاق هستیم تجربیات ارزشمند خود را با استفاده از نظرات زیر همین پست با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)