بازپرس یکی از مقامات قضایی است که در دادسرا و در کنار دادستان ( رئیس دادسرا ) فعالیت می کند. در یک مفهوم کلی بازپرس به شخصی گفته می شود که وظیفه ی انجام تحقیقات مقدماتی ، رسیدگی به چگونگی وقوع یک جرم ، پیدا کردن متهم و بازجویی از او را بر عهده دارد.
قانون گذار در مواد مشخصی از قانون آیین دادرسی کیفری به بیان و بررسی اختیارات و وظایف بازپرس پرداخته است و ما در این مقاله از دادواره قصد آشنایی با این موارد و وظایف و اختیارات بازپرس را داریم.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : تقبیل و مضاجعه چیست؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
وظایف و اختیارات بازپرس:
به موجب ماده ی ۹۰ قانون آیین دادرسی کیفری:« تحقیقات مقدماتی، مجموعه اقدامات قانونی است که از سوی بازپرس یا دیگر مقامات قضائی، برای حفظ آثار و علائم و جمع آوری ادله وقوع جرم، شناسایی، یافتن و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم انجام می شود.»
بنابراین بازپرس به عنوان یکی از اعضای دادسرا وظیفه ی انجام تحقیقات مقدماتی را برعهده دارد. هرچند که مطابق ماده ی ۸۹ همین قانون:« شروع به تحقیقات مقدماتی از سوی بازپرس منوط به ارجاع دادستان است. چنانچه بازپرس، ناظر وقوع جرم باشد تحقیقات را شروع می کند، مراتب را فوری به اطلاع دادستان می رساند و در صورت ارجاع دادستان، تحقیقات را ادامه می دهد.»
در ادامه و در ماده ی ۹۲ قانون آِیین دادرسی کیفری، قانون گذار توضیحات بیشتری در خصوص این وظیفه ی بازپرس، یعنی انجام تحقیقات مقدماتی، ارائه کرده است. به موجب این ماده:« تحقیقات مقدماتی تمام جرائم بر عهده بازپرس است. در غیر جرائم مستوجب مجازاتهای مقرر در ماده (۳۰۲) این قانون، در صورت کمبود بازپرس، دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت، چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد، قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم، باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهار نظر کند.
تبصره- در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرائم موضوع ماده (۳۰۲) این قانون، دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضائی، وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.»
علاوه بر این، به موجب ماده ی ۹۳ قانون آیین دادرسی کیفری:« بازپرس باید در کمال بی طرفی و در حدود اختیارات قانونی، تحقیقات را انجام دهد و در کشف اوضاع و احوالی که به نفع یا ضرر متهم است فرق نگذارد.»
و در نهایت طبق ماده ی ۹۵ همین قانون:« بازپرس مکلف است برای جلوگیری از امحای آثار و علائم جرم، اقدامات فوری را به عمل آورد و در تحصیل و جمع آوری ادله وقوع جرم تاخیر نکند.»
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم درمورد وظایف و اختیارات بازپرس صحبت کنیم . اگر مشکل و یا سوالی در این زمینه دارید میتوانید با استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی در مشهد با کارشناسان دادواره در ارتباط باشید.