قانون مجازات اسلامی ایران به تبعیت از نظر فقهای اسلامی شرب خمر را جرم انگاری کرده است. ماده ی ۲۶۴ قانون مجازات اسلامی در این خصوص بیان می کند:« مصرف مسکر از قبیل خوردن، تزریق و تدخین آن کم باشد یا زیاد، جامد باشد یا مایع، مست کند یا نکند، خالص باشد یا مخلوط به گونه ای که آن را از مسکر بودن خارج نکند، موجب حد است.» و ماده ی ۲۶۵ همین قانون، مجزات مصرف مسکر را هشتاد ضربه شلاق حدی تعیین می کند.
از دلایل جرم انگاری این عمل، تاثیر آن بر عملکرد مغز شخص است که متناسب با میزان و نوع مسکر مصرف شده، شخص ممکن است درجات متفاوتی از مستی را تجربه کند، به طوری که از مرحله ای به بعد مغز شخص توانایی کنترل ارادی اندام ها و رفتارها را نداشته و این امکان پیش بیاید که در حین این مسلوب الارادگی دست به اقدامات خطرناک دیگری بزند. از جمله ی این رفتارهای خطرناک رانندگی در حین مستی است که در این مقاله از دادواره قصد بررسی این عمل را داریم.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : شرایط تعلق گرفتن دیه در تصادفات رانندگی چیست؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
رانندگی در حین مستی:
یکی از خطرناک ترین رفتارهایی که در اکثریت کشورهای جهان نیز جرم انگاری شده است، رانندگی در حین مستی است. قانون گذار جمهوری اسلامی ایران نیز به دلایل منطقی این عمل را در صورت بروز هرگونه از جرایم رانندگی، از عوامل تشدید مجازات بیان کرده است. ضمن اینکه حتی اگر جرم دیگری واقع نشود، شخص به صرف مصرف مسکر مستحق مجازات خواهد بود.
به طور کلی از ماده ی ۷۱۴ الی ۷۲۹ قانون مجازات اسلامی( تعزیرات) به جرایم رانندگی تعلق دارد. از جمله قتل غیر عمدی هنگام رانندگی، مرض جسمی لاعلاج یا از کار افتادگی، نقصان یا ضعف بدنی و یا صدمات بدنی. در ماده ی ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مستی را یکی از عوامل تشدید جرایم واقع شده در حین رانندگی تعیین می کند، مطابق این ماده:« در مورد مواد فوق هر گاه راننده یا متصدی وسایل موتوری در موقع وقوع جرم مست بوده یا پروانه نداشته یا زیادتر از سرعت مقررحرکت میکرده است یا آن که دستگاه موتوری را با وجود نقص و عیب مکانیکی موثر در تصادف به کار انداخته یا در محلهایی که برای عبور پیاده روعلامت مخصوص گذارده شده است، مراعات لازم ننماید و یا از محلهایی که عبور از آن ممنوع گردیده است رانندگی نموده به بیش از دو سوم حداکثرمجازات مذکور در مواد فوق محکوم خواهد شد. دادگاه میتواند علاوه بر مجازات فوق مرتکب را برای مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی یا تصدیوسایل موتوری محروم نماید.»
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : دیه تصادفات رانندگی
بنابراین شخصی که در حین مستی اقدام به رانندگی کند و در نتیجه ی آن مرتکب جرم دیگری شود مطابق قوانین کیفری ما حداقل به دو مجازات محکوم خواهد شد که با رعایت قوانین مربوط به تعدد جرم میزان آن تعیین می شود ؛ اول جرم حدی مصرف مسکر و دوم جرم ناشی از رانندگی در حین مستی که در این صورت مستی بعنوان یکی ازعوامل تشدید مجازات او محسوب شده و میزان آن را تا بیش از دو سوم حداکثر مجازات تعیین شده افزایش می دهد.
جمع بندی :
در این مقاله در این مورد صحبت کردیم که رانندگی در حین مستی چه مجازاتی دارد و چه عواقبی در انتظار فردی است که در حین مستی رانندگی میکند ، در این زمینه اگر هنوز هم مسئله ای دارید و یا سوال حل نشده ای برایتان باقی مانده است میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره با ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از کارشناسان ما بپرسید .