نحوه تقسیط مهریه و حداقل پیش قسط آن

نحوه تقسیط مهریه و حداقل پیش قسط آن

نحوه تقسیط مهریه و حداقل پیش قسط آن

پسندیدم 0
۰

مهریه چیست؟

مهریه مالی است که زن بر اثر ازدواج مالک آن می گردد و مرد ملزم به تسلیم آن به زن می شود . طبق ماده ی ۱۰۸۲ قانون مدنی به مجرد عقد ، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن نماید.

انواع مهریه چیست؟

در فقه و قانون مدنی سه نوع مهریه پیش بینی شده است که احکام و شرایط متفاوتی با یک دیگر دارند ، مهر المسمی ، مهر المثل و مهر المتعه.

مهر المسمی : مال معینی است که به عنوان مهر با توافق زوجین تعیین می شود ، یا شخصی که زوجین انتخاب کرده اند معین می کند.

این مال ممکن است عین معین مثل خانه ، زمین ، باغ ، اتومبیل و غیر این ها باشد ، ممکن است منفعت باشد مثل این که سکونت یا اجاره بهای خانه ای را برای مدت معین مهر قرار دهند و نیز ممکن است عمل یا کار باشد ، البته کاری را می توان مهر قرار داد که ارزش اقتصادی داشته باشد مثل تعلیم زبان خارجی ، آشپزی یا ساختن خانه ای معین .

 

به مشاوره حقوقی نیاز دارید؟

کارشناسان حقوقی دادواره آماده پاسخگویی به شما هستند.

اینجا کلیک کنید!

 

در نهایت ممکن است مهر نه عین باشد ، نه منفعت و نه عمل بلکه حق باشد ، این حق می تواند حق دینی باشد که به نفع زن از طرف شوهرایجاد می شود مثل این که شوهر تعهد کند مبلغ پانصد میلیون تومان را بابت مهر به زن بدهد یا طلبی که شوهر از شخص ثالثی دارد به جای مهر به زن پرداخت شود ، یا می تواند حق عینی مثل حق انتفاع و ارتفاق باشد و یا حق خیار.

 

تقسیط مهریه

 

اما در بسیاری از موارد طلاق، زوج توان مالی پرداخت مهریه به صورت یک‌جا را ندارد. در چنین شرایطی می‌تواند با طی کردن مراحلی درخواست تقسیط مهریه را بدهد. اما شرایط تقسیط مهریه چیست و حداقل پیش قسط آن به چه میزان است؟ در این مقاله از دادواره به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت.

 

نحوه قسط بندی مهریه و حداقل پیش قسط آن

به طور کلی مهریه از جمله حقوق قانونی زن است . به عبارت دیگر مالی است که در زمان عقد زوج متعهد به پرداخت آن می شود که این مال میتواند به صورت پول نقد، سکه، طلا، اموال منقول و غیرمنقول باشد.

ولی از آنجایی که در اکثر موارد مهریه تعیین شده حین عقد نکاح، بسیار زیاد و فراتر از توان مالی مرد می باشد و مرد، نمی تواند کل مهریه تعیین شده را به صورت یک‌جا پرداخت نماید، در قانون، این امکان پیش بینی شده است که مردان، تحت شرایط خاصی، تقاضای قسط بندی یا تقسیط مهریه را داشته باشند. البته، به شرط اینکه اعسار خود را در دادگاه به اثبات برسانند. بنابراین، یکی از مهم ترین شرایط تقسیط مهریه زن ، اثبات ادعای معسر بودن مرد ، برای پرداخت کل مهریه می باشد.

اعسار چیست؟

اعسار به معنی نداشتن هیچ‌گونه مال به غیر از مستثنیات دین است و نتیجه آن مطابق ماده ۲۷۷ قانون مدنی دادن مهلت یا تقسیط دین است. البته رویه قضایی دادگاه های خانواده، در صورت پذیرش اعسار و ناتوانی از پرداخت مهریه نتیجه معمولاً تقسیط مهریه است و به ندرت دیده شده که قاضی مهلت بدهد. توجه داشته باشید.

دادگاه ، با توجه به توانایی مالی مرد ، اقدام به قسط بندی مهریه می کند و هرچه حقوق مرد بیشتر باشد ، مقدار اقساط تعیین شده نیز بیشتر خواهد شد . البته ، در خصوص نحوه قسط بندی مهریه زن ، باید در نظر داشت که معمولا دادگاه ، ابتدا حکم به پرداخت مبلغی تحت عنوان پیش قسط مهریه صادر نموده و بابت مابقی آن ، اقساط ماهیانه تعیین می نماید.

 

به مشاوره حقوقی نیاز دارید؟

کارشناسان حقوقی دادواره آماده پاسخگویی به شما هستند.

اینجا کلیک کنید!

 

بنابراین نحوه تقسیط مهریه زن و میزان پیش قسط آن در هر مورد، متفاوت است و مقدار پیش قسط و اقساط ماهانه که دادگاه تعیین می نماید، بستگی به سطح مالی و درآمد مرد دارد؛ اما در هر صورت، تمامی حقوق مرد را نمی توان بابت مهریه زن، تقسیط نمود و نحوه تقسیط مهریه، به صورتی است که به معیشت و زندگی بدهکار یا مدیون ، آسیبی وارد نشود.

 

تقسیط مهریه

 

در نهایت باید گفت که تشخیص میزان اقساط با قاضی است ولی معمولا ده درصد مهریه به عنوان پیش قسط و یک چهارم درآمد ماهیانه فرد به عنوان اقساط ماهانه تعیین میشود. (در صورتیکه بدهکار مجرد باشد یک سوم ). هر چند که بسیار دیده شده که قاضی ملاک عرفی را رعایت نکرده و بیشتر یا کمتر تعیین نموده است.

جمع بندی :

در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد تقسیط مهریه صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوال و یا مسئله ای دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از کارشناسان ما به طور کامل بپرسید.

 

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)