طبق ماده ی ۱۰۸۲ قانون مدنی به مجرد عقد ، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن نماید.
در فقه و قانون مدنی سه نوع مهریه پیش بینی شده است که احکام و شرایط متفاوتی با یک دیگر دارند ، مهر المسمی ، مهر المثل و مهر المتعه.
مهر المسمی : مال معینی است که به عنوان مهر با توافق زوجین تعیین می شود ، یا شخصی که زوجین انتخاب کرده اند معین می کند.
این مال ممکن است عین معین مثل خانه ، زمین ، باغ ، اتومبیل و غیر این ها باشد ، ممکن است منفعت باشد مثل این که سکونت یا اجاره بهای خانه ای را برای مدت معین مهر قرار دهند و نیز ممکن است عمل یا کار باشد ، البته کاری را می توان مهر قرار داد که ارزش اقتصادی داشته باشد مثل تعلیم زبان خارجی ، آشپزی یا ساختن خانه ای معین . در نهایت ممکن است مهر نه عین باشد ، نه منفعت و نه عمل بلکه حق باشد ، این حق می تواند حق دینی باشد که به نفع زن از طرف شوهرایجاد می شود مثل این که شوهر تعهد کند مبلغ پانصد میلیون تومان را بابت مهر به زن بدهد یا طلبی که شوهر از شخص ثالثی دارد به جای مهر به زن پرداخت شود ، یا می تواند حق عینی مثل حق انتفاع و ارتفاق باشد و یا حق خیار .
اما مسئله ای که در خصوص مهریه وجود دارد این است که مطابق قانون میان مهریه دختر باکره و غیرباکره در قانون تفاوت هایی وجود دارد که در این مقاله از دادواره به بیان و بررسی آن ها می پردازیم.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : ازدواج سفید چیست؟ و وضعیت فرزندان ناشی از ازدواج سفید از نظر قانون
دسترسی آسان به سرفصل ها
تاثیر بکارت در مهریه زوجه
بکارت زن در بحث میزان مهریه تاثیر گذار است. همانطور که مشخص است زمانی که زن و مرد با یکدیگر عقد می کنند؛ زن می تواند هر زمان که بخواهد مهریه خود را مطالبه کند.
در واقع مطالبه مهریه ارتباطی به باکره بودن یا باکره نبودن زن ندارد. هر زنی می تواند پس از عقد مهریه خود را مطالبه نماید؛
اما طبق ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی:
«هرگاه شوهر قبل از نزدیکی، زن خود را طلاق دهد، زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد حق دارد مازاد از نصف را عینا یل مثلا یا قیمتا استرداد نماید.»
در خصوص زن غیر باکره وضعیت بدین صورت نیست و زنی که باکره نباشد و مطالبه مهریه کند، همسرش موظف است که به طور کامل مهریه وی را پرداخت نماید.
نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد، آن است که ممکن است زن در دوران عقد، بخواهد مهریه اش را به اجرا بگذارد، اما بحث جدایی و طلاق در میان نباشد؛ یعنی زن، قصد دریافت مهریه بدون طلاق را داشته باشد که در این صورت، مرد، موظف به پرداخت کل مهریه به زن است. با این حال، اگر زن در همان دوران عقد و در حالت باکره بودن از شوهر خود جدا بشود، موظف است، هر آنچه مازاد بر نصف مهریه، دریافت کرده است را به مرد بازگرداند. ملاک نصف شدن مهریه زن در دوران عقد، باکره بودن زوجه در هنگام طلاق است.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : رابطه جنسی در دوران عقد از نظر اسلام و عرف
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد تاثبر بکارت در مهریه صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوال و یا موردی داشتید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی انلاین با کارشناسان دادواره در ارتباط باشید و سوالات خود را از ان ها بپرسید.