DNA حاوی دستورالعملهای لازم برای زندگی است. کد موجود در DNA راهنماییهایی را در این مورد فراهم میکنند که چگونه پروتئینها برای رشد، تحول و سلامت کلی ما حیاتی هستند. DNA مخفف اسید دئوکسی ریبونوکلئیک است و از واحدهای بیولوژیکیای به نام نوکلئوتید تشکیل شده است.
DNA نهتنها برای انسان، بلکه برای بیشتر موجودات، یک مولکول مهم است. DNA حاوی مواد ارثی و ژنهای ماست که این موارد ما را منحصربهفرد میسازند.
آزمایش DNA در دنیای پزشکی به دلایل مختلفی کاربردی است، اما امروزه علاوه بر علم پزشکی، در دنیای حقوق نیز به دلیل نتایج ناشی از استفاده از این آزمایش، کاربرد زیادی دارد.
این روش در تمامی دنیا از مطمئن ترین روش ها برای تایید رابطه پدر بیولوژیک و فرزند و تعیین هویت انجام می گیرد و دارای دقت ۹۹.۹ درصد است.
از مهمترین دلایل استفاده از آزمایش DNA تعیین هویت و تعیین رابطه ابوت (پدر- فرزندی) است که خیلی زود فراگیر شده و در حال حاضر کاربرد وسيعي در پزشکی قانونی، پليس جنایی، مهاجرت، تعيين هويت، تعيين رابطه خويشاوندی و … پيدا کرده است و کمتر قاضیای را می توان یافت که به این آزمایش و نتایج حاصل از آن اعتماد نداشته باشد.
دسترسی آسان به سرفصل ها
از آزمایش دی ان ای به دلایل متفاوتی استفاده می شود. از جمله:
- تعیین هویت یا همان اثبات رابطه پدر فرزندی
- بررسی نمونه های جمع آوری شده از صحنه های جرم،
- جستجوی اعضاء گمشده خانواده
- تشخیص دوقلوهای همسان
- اثبات جابجایی نوزاد پس از تولد
- تشخیص هویت از روی آثار باقیمانده از بدن اجساد در سوانحی نظیر سیل و زلزله، آتش سوزیها، سوانح هوایی و زمینی، جنگ ها و …
- آزمایش هویت پزشکی قانونی: ازآنجاییکه DNA هر شخص منحصربهفرد است، آزمایش DNA میتواند هویت افراد را ثابت کند. در تحقیقات جنایی، این نوع آزمایشهای پزشکی قانونی میتواند هویت قربانیها و مجرمان را مشخص کند. برای مثال، ممکن است از آزمایش DNA برای اثبات رابطه استفاده شود.
جهت انجام آزمایش DNA نیاز به نمونه ای است از سلول ها، بجز گلبول های قرمز و در آزمایشگاه های تخصصی ژنتیک انجام می گیرد و نمونه یDNA از سلول جدا سازی می شود و بعد از آن توالی رشته DNA باز شده را کد خوانی می کنند.
در صورتی که فرزند بدنیا نیامده باشد، از جنین نمونه گیری می شود و مقایسه آن با نمونه والد انجام می گیرد
روش نمونه برداری در جنین داخل رحم به دو صورت است:
۱. روش تهاجم:
در روش تهاجمی به صورت مستقیم از پرزهای کوریونی و یا می توان با آزمایش آمنیوسنتر از مایع آمونیاک که در اطراف جنین وجود دارد، نمونه برداری را انجام داد؛ در این روش قیمت آزمایش DNA برای اثبات فرزند کمی بیشتر از روش های دیگر می باشد.
۲. روش غیر تهاجمی:
در نمونه برداری غیر تهاجمی از مادر باردار خون وریدی بدون نیاز به ناشتا بودن گرفته می شود که به این روش NIPT گفته می شود این روش خطری برای جنین نداشته، ولی در روش تهاجمی احتمال سقط جنین وجود دارد و در این روش قیمت آزمایش DNA برای اثبات فرزند بالاتر است.
هزینه آزمایش DNA برای اثبات نژاد و مدت زمان نتیجه آن
به طور کلی قیمت آزمایش DNA برای اثبات فرزند با تعرفه های دولتی پایین می باشد و اصولا کمتر از مبلغ ۱۰۰۰۰۰۰ ریال است، اما در روش های خصوصی یا غیر دولتی مبلغ آن می تواند از ۱۰۰۰۰۰۰ ریال تا ۳۰۰۰۰۰۰ ریال متغیر باشد.
کوتاه ترین زمان برای انجام آزمایش DNA و اثبات ژنتیکی فرزند با آزمایش DNA حدود ۳۶ ساعت می باشد و این بسته به نوع کیفیت و تعداد آن می تواند تا ۳ هفته طول بکشد.
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد آزمایش دی ان ای صحبت کنیم ، اگر سوال و یا مشکلی دارید میتوانید از طریق مشاوره حقوقی در مشهد با کارشناسان ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از ان ها بپرسید.