همان طور که در مقالات قبلی نیز بیان کردیم ، در یک تقسیم بندی کلی در قانون ایران طلاق به دو دسته طلاق رجعی و طلاق بائن تقسیم می شود . طلاق رجعی به این معناست که برای شوهر در مدت عده حق رجوع وجود دارد ، یعنی بااینکه رابطه ی زوجیت به واسطه اجرای طلاق قطع شده است اما در صورت رجوع مرد در مدت زمان عده همان رابطه زوجیت برقرار می شود اما طلاق بائن ، به طلاقی گفته می شود که در آن برای شوهر حق رجوع وجود ندارد .
و مطابق بند ۳ ماده ی ۱۱۴۵ قانون مدنی ، یکی از انواع طلاق های بائن طلاق خلع است . طلاق خلع در ماده ی ۱۱۴۶ قانون مدنی این طور تعریف شده است : « طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد . » مطابق تعریف این ماده ، در صورتی که تنفر و کراهتی که زن نسبت به شوهر خود دارد در حدی باشد که ادامه ی زندگی را برای او یا برای هردو مشکل سازد و مانع توجه به وظایف و تکالیف شرعی و احساسی شود ، می تواند با پرداخت مالی به شوهر ، اعم از اینکه آن مال عین مهریه ، معادل آن و یا بیشتر و کمتر از آن باشد ، از او طلاق بگیرد .
قبل از خواندن ادامه مطلب پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : تدلیس و یا فریب در ازدواج چیست و ضمانت اجرای آن چه می باشد؟

طلاق از طریق تنفر
اما سوال اینجاست که آیا هر میزان کراهت زوجه نسبت به زوج باعث اثبات عسر و حرج او و صدور حکم طلاق خواهد بود ؟ به نظر می رسد که صرف تنفر زوجه از زوج از موجبات عسر و حرج محسوب نمی شود که زوجه بتواند بر مبنای آن طلاق بگیرد ، علاوه بر این در طلاق خلع بخشیدن مالی از زوجه اعم از مهریه یا غیر آن نیازمند قبول زوج است .
در نتیجه با اینکه اگر زن مقدار قابل توجهی از مهریه ی خود را ببخشد بیانگر وخامت اوضاع و سختی زوجه دارد ، اما در صورت مخالفت و عدم رضایت زوج ، دلیل دیگری هم برای طلاق گرفتن نیاز است .
پیشنهاد میکنیم اگر مقاله نفقه چیست را مطالعه نکردید ، کلیک کنید.
بنابراین برای جمع بندی بررسی امکان طلاق از طریق کراهت و تنفر زوجه ؛ باید موارد زیر را در نظر داشته باشید :
۱) صرف اعلام کراهت و تنفر زوجه از زوج برای تحقق طلاق کافی نیست و زوج نیز باید برای طلاق رضایت داشته باشد .
۲) در صورتی که زن قصد طلاق از شوهر خود را به دلیل کراهت نسبت به او دارد ، در صورتی که از بخشی از حقوق مالی خود در این راه صرف نظر کند ، بهتر به نتیجه خواهد رسید .
۳) معمولا در بسیاری از موارد ، پرونده های طلاق به استناد عسر و حرج زوجه با نبخشیدن بخش عمده ای از مهریه به نتیجه نمی رسد . ( البته که این مورد ناظر بر تمامی پرونده ها نیست و خلاف آن نیز هر چند امکان کمی دارد ، می تواند قابل تحقق باشد . )
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : آیا در دوران حق حبس نفقه به زن تعلق میگیرد؟
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به تنفر و کراهت زن از شوهر و امکان طلاق در این صورت را بررسی کردیم ، شما نیز اگر همچنان سوالی برایتان باقی مانده است میتوانید آن را در قسمت نظرات زیر همین پست از کارشناسان دادواره سواتل بپرسید . فراموش نکنید که خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره در خدمت شماست.