طلاق واژه ای آشنا برای همه ی ماست و به معنای به پایان رسیدن زندگی مشترک است . متاسفانه در جوامع امروزی بنا به دلایل مختلفی آمار طلاق بالا رفته و بسیاری از خانواده ها با این پدیده مواجه می شوند . درباره ی طلاق نظرات متفاوتی ارائه شده ، عده ای آن را زیان آور و خطرناک هم برای جامعه و هم برای زوجین و فرزندان آن ها می دانند و عده ای نیز وجود آن را برای جامعه مفید تلقی می کنند.
در نهایت امروزه نمی توان طلاق را از نظر اجتماعی به کلی محکوم کرد ، شکی نیست که طلاق امری ناپسند است ولی در زندگی مشترک گاهی شرایطی پیش می آید که ادامه ی آن غیر ممکن به نظر می رسد و در این مواقع طلاق به عنوان راه حلی برای پایان مشکلات زوجین می تواند کارساز باشد ، هر چند که باید قبل از آن تمام راه های دیگر را طی کرد و طلاق را به عنوان آخرین راه حل و به شکل محدود انتخاب کرد.
یکی از دلایل طلاق از سوی بانوان طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه است؛ طبق ماده ی ۱۱۰۷ قانون مدنی : « نفقه عبارت است از همه ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن ، البسه ، غذا ، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه ی نقصان یا مرض .»
اما سوال اینجاست که طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه چه شرایط و تشریفاتی دارد؟ در این مقاله از دادواره به بررسی پاسخ این سوال خواهیم پرداخت.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : طلاق به دلیل عدم تهیه مسکن امکان پذیر است؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه
به موجب ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی ، ” در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه ، زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق می نماید . همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه ” . بر اساس این ماده ، در صورتی که زن به دادگاه خانواده مراجعه کند و حکم عدم پرداخت نفقه را گرفته باشد،با این وجود مرد باز هم نفقه ای نپردازد و یا از پرداخت آن عاجز باشد، زن می تواند به دادگاه مراجعه و دادخواست طلاق بدهد . در این حالت ، قاضی به جای مرد اقدام به طلاق و امضای سند آن از طرف مرد خواهد کرد.
در نتیجه اگر حکم دادگاه به نفقه زن صادر شود و مرد محکوم به پرداخت نفقه شود و پس از قطعیت حکم قطعی از اجرای حکم دادگاه استنکاف ورزد، و یا ناتوانی شوهر از پرداخت نفقه برای دادگاه محرز گردد، در اینصورت مطابق ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی، زن میتواند برای طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه به دادگاه خانواده مراجعه نماید. حکم ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی به صورت شرط ضمن عقد، در بند ۱ عقدنامه و مواردی که زن میتواند از دادگاه خانواده تقاضای صدور اجازه طلاق نماید،” استنکاف شوهر از پرداخت نفقه به مدت شش ماه و عدم امکان الزام او به پرداخت نفقه ” بیان شده است.
به موجب ماده ۴ قانون حمایت از خانواده مصوب ۱۳۹۱، دادگاه خانواده صلاحیت رسیدگی به نفقه زوجه را دارد . بنابراین ، کلیه دعاوی حقوقی مربوط به نفقه زن در دادگاه خانواده مورد بررسی قرار خواهد گرفت . لذا در صورتی که دادخواست مطالبه نفقه به دادگاهی غیر از دادگاه خانواده ارائه شود ، آن دادگاه با صدورقرار امتناع از رسیدگی ، پرونده را به دادگاه خانواده ارجاع خواهد داد ؛ چرا که دادگاه صلاحیت دار برای رسیدگی به طلاق به علت عدم پرداخت نفقه ، دادگاه خانواده است.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : نحوه اعتراض به نفقه چگونه است؟
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه صحبت کنیم ، در این زمینه اگر مسئله و یا مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی در مشهد با ما درارتباط باشید و سوالات خود را از کاشناسان ما بپرسید.