طلاق در قانون مدنی و حقوق خانواده ی ایران به تبعیت از فقه امامیه یک عقد تشریفاتی است . به این معنا که در قانون شرایطی برای انجام آن تعیین شده که فقط در صورت وجود آن شرایط طلاق صحیح خواهد بود .
یکی از شرایطی که در قانون برای زنان در هنگام طلاق مقرر شده است ، در عادت ماهانه و نفاس نبودن زن است ، شاید علت چنین شرطی این باشد که زن و مرد امکان نزدیکی با یک دیگر را داشته و این امر بتواند از طلاق جلوگیری کند . اما در مواردی نیز به حکم قانون طلاق در این دوران مجاز است .
اما به طور کلی حکم طلاق در عادت ماهانه زن چیست و موارد مجاز آن کدامند ؟ در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم .
قبل از این که مطلب را به طور کامل مطالعه کنید پیشنهاد میکنیم مقاله تکلیف مهریه در طلاق غیابی چه می شود را مطالعه کنید.
دسترسی آسان به سرفصل ها
حکم طلاق در عادت ماهانه و موارد مجاز آن :
ماده ی ۱۱۴۰ قانون مدنی در این مورد این طور مقرر می کند که : « طلاق زن در مدت عادت زنانگی یا در حال نفاس صحیح نیست مگر این که زن حامل باشد یا طلاق قبل از نزدیکی با زن واقع شود یاشوهر غایب باشد به طوری که اطلاع از عادت زنانگی بودن زن نتواند حاصل کند . »
در ابتدا باید بگوییم منظور از نفاس ، حالتی مانند عادت ماهانه است که هنگام زایمان در زنان به وجود می آید و مدت آن حداکثر ده روز بعد از زایمان است .
بنابراین طبق این ماده اصل بر این است که در صورتی که طلاق در دوره ی عادت ماهانه ی زن یا دوران نفاس او واقع شود صحیح نیست ، مگر در سه مورد :
۱) طلاق زن آبستن یا باردار : از آنجایی که اصولا زنان در دوران بارداری ، عادت ماهانه یا نفاس ندارند بنابراین قانون گذار در طلاق زن باردار این موارد را شرط ندانسته است .
۲) طلاق قبل از نزدیکی : یکی دیگر از موارد مجاز طلاق در عادت ماهانه ، زمانی است که که زن و شوهر پیش از نزدیکی اقدام به طلاق کنند ، در این طلاق که نوعی طلاق بائن است نیز در عادت ماهانه نبودن زن شرط نیست .
حکم طلاق در عادت ماهانه
۳) طلاق از طرف شوهر غایب : در صورتی که شوهر برای مدت طولانی غایب بوده باشد و با زن در یک منزل سکونت نداشته باشد ، اطلاعی از دوران عادت ماهانه ی زن ندارد ، بنابراین طلاق از طرف شوهر غایب نیز از موارد مجاز طلاق در دوران عادت ماهانه است .
در نظر داشته باشید که در صورتی که زن و شوهر جدا از هم زندگی کنند، به نحوی که آگاهی مرد از وضعیت زن ممکن نباشد، در حکم غیبت مرد می باشد و طلاق دادن او صحیح است .
جمع بندی :
در این مقاله بیان کردیم که طلاق یکی از عقود تشریفاتی است و به همین دلیل انعقاد آن باید با شرایط خاصی باشد تا صحیح واقع شود و یکی از مهمترین شرایط عقد طلاق ، در عادت ماهانه نبودن زن است . علاوه بر این موارد مجاز طلاق در عادت ماهانه را نیز بررسی کردیم . اگر در این مورد سوالی دارید میتوانید با کارشناسان رسمی دادواره در ارتباط باشید تا از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی انلاین بهره مند شوید.