همه ایرانیان مقیم خارج از کشور در تمام اموری که اصطلاحا احوال شخصیه نامیده میشوند و شامل مواردی همچون ازدواج ، طلاق، ارث ، فرزند خواندگی و وصیت میشود بر طبق قانون ۶ مدنی ایران تابع احکام دادگاه و قوانین داخلی ایران خواهند بود.این ماده این طور بیان می کند:« قوانین مربوط به احوال شخصیه از قبیل نکاح و طلاق و اهلیت اشخاص و ارث در مورد کلیه اتباع ایران ولو اینکه مقیم در خارجه باشند مجری خواهد بود.»
اما شرایط طلاق برای ایرانیان مقیم خارج از کشور چگونه خواهد بود؟ در این مقاله از دادواره به بررسی پاسخ این سوال خواهیم پرداخت.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : شرایط ازدواج موقت چیست؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
شرایط طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور
- زن و شوهر اگر هر دو مقیم خارج از کشور باشند و قصد داشته باشند تا به صورت توافقی از هم جدا شوند
بهترین راهی که در این جا برای طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور پیشنهاد می شود این است که به سفارت و یا کنسولگری که از منافع ایران در خارج ازکشور محافظت می کند مراجعه کنند.
در ادامه نیز مدارک مورد نیاز را برای وکیلی در ایران پست کنند تا وکیل رای طلاق توافقی آن ها را از دادگاه بگیرد و درنهایت نیز در محضرهای طلاق به ثبت برساند. درنهایت نیز مدارک موردنیاز را برای زن و شوهر متقاضی ارسال خواهد کرد.
با توجه به تاسیس سامانه میخک توسط وزارت امور خارجه ابتدا بایستی به سامانه گفته شده مراجعه کنید و وکالت تنظیم کنید و این امکان وجود دارد که بعد از امضا وکالت، شخص وکیل با مراجعه به وزارت خارجه در ایران و نشان دادن کارت ملی وکالتنامه را اخذ کند که دیگر نیاز به پست کردن نباشد.
روش دیگری در این مورد وجود دارد و آن این که مستندا به ماده ۱۵ قانون حمایت خانواده زوجین از کنسولگری ایران نشانی و مشخصات مراکز یا اشخاص صلاحیت دار برای اجرای صیغه طلاق را اخذ کنند و پس از مراجعه و اخذ گواهی اجرای صیغه طلاق مجددا با درخواست کتبی ثبت طلاق به کنسولگری ایران بدهند.
- زوجه در خارج ساکن است و خواهان طلاق است و اما زوج در ایران و یا خارج زندگی می کند و با طلاق موافق نیست
در این حالت زوجه می تواند با ارسال وکالت در طلاق برای شخصی در ایران و با ارائه دلیل طلاق مثل یکی از موارد دوازده گانه شروط ضمن عقد یا عسر و حرج از دادگاه خانواده تقاضای طلاق یک طرفه از جانب زوجه کند. علاوه بر این، زوجه می تواند در کشور محل اقامت تقاضای طلاق کند ولی رای دادگاه خارجی فقط در صورتی در ایران معتبر است و تنفیذ می شود که قوانین ایران رعایت شده باشد.
در غیر این صورت با داشتن رای دادگاه خارجی که قوانین طلاق ایران رعایت نشده است بایستی از اول دادخواست طلاق از جانب زوجه در ایران ثبت شود ولی داشتن رای دادگاه خارجی تنفیذ نشده برای اخذ طلاق در دادگاه های ایران بسیار موثر است.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : آیا ازدواج و طلاق صوری جرم است ؟
- زوج در خارج از کشور زندگی می کند و اما زوجه در ایران و یا خارج از کشور است و با طلاق نیز موافق نیست
برای طلاق ایرانیان خارج از کشور اگر مسلمان باشد حق طلاق با مرد است . زوج می تواند در این زمینه مدارک خود را برای یکی از آشنایان خود ارسال کند و یا وکیلی برای خود بگیرد تا درخواست طلاق وی را به ثبت برسانند.
توجه داشته باشید که ماده ۱۵ قانون حمایت خانواده اجازه داده زوج مقیم خارج با شرایطی درخواست طلاق به سفارت ایران دهد ولی در عمل این درخواست یک طرفه با مشکلاتی رو به رو است.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد شرایط طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوالی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با کاشناسان ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از آن ها بپرسید.