قانون مدنی ایران ، به تبعیت از فقه اسلامی مهریه ی زن را در نکاح دائم بر عهده ی شوهر قرار داده است . طبق ماده ی ۱۱۰۷ قانون مدنی : « نفقه عبارت است از همه ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن ، البسه ، غذا ، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه ی نقصان یا مرض . »
همان طور که از متن ماده مشخص است موارد مذکور در این ماده ، موارد تمثیلی بوده و مرد در ازدواج دائم موظف به پرداخت نفقه ی زن متناسب با هر گونه نیاز و عادتی است که در حد عرف و عادت خانوادگی و شئونات زوجه باشد .
در مواردی که زن و شوهر در خصوص مزیان نفقه با یکدیگر به توافق برسند متناسب با همان میزان مورد توافق نفقه ی زن پرداخت خواهد شد . اما سوال مهمی که پیش می آید این است که در موارد بروز اختلاف بر سر میزان نفقه ، دادگاه چگونه میزان آن را تعیین خواهد کرد ؟ در این مقاله از دادواره به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت .
دسترسی آسان به سرفصل ها
چگونگی تعیین میزان نفقه توسط دادگاه :
زمانی که زن در دادگاه یا شورای حل اختلاف اقامه دعوای مطالبه نفقه می کند ، به دنبال دریافت نفقه ی معوقه خود است . در این خصوص همان طور که پیش تر نیز بیان کردیم در برخی مواقع زن و مرد با هم به توافق می رسند مبنی بر اینکه مبلغ نفقه زن چقدر باشد . در این حالت ، دیگر دادگاه وارد موضوع محاسبه میزان نفقه زن نمی شود . اما اگر زن و مرد بر سر میزان نفقه زن به تفاهم نرسیده باشند ، دادگاه باید میزان نفقه زن را محاسبه نماید . در چنین حالتی ، قاضی ممکن است که به درخواست زن و یا مرد ، پرونده میزان نفقه زن را با صدور قرار کارشناسی به کارشناس تعیین نفقه ارجاع دهد ؛ در این صورت ، این کارشناس دادگاه است که باید میزان نفقه زن را محاسبه کرده و به قاضی اعلام کند . نحوه محاسبه میزان نفقه زن توسط کارشناس نفقه هم با توجه به سن زن ، میزان تحصیلات ، شغل و شأن خانوادگی او ، میزان نفقه این زن به لحاظ عرفی و مسائلی از این قبیل ، توسط کارشناس تعیین و حکم پردخت آن توسط دادگاه صادر می شود .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : شرایط گرفتن نفقه زن چیست؟
جمع بندی :
در این مقاله به بررسی موارد بروز اختلاف میان زن و شوهر جهت پرداخت نفقه و چگونگی تعیین میزان آن توسط دادگاه پرداختیم . دریافتیم که میزان نفقه توسط دادگاه چطور تعیین می شود. در این زمینه اگر سوالی دارید میتوانید با ما در ارتباط باشید و از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین دادواره استفاده کنید.