شرایط و مراحل طلاق توافقی در ایران

شرایط و مراحل طلاق توافقی در ایران

شرایط و مراحل طلاق توافقی در ایران

پسندیدم 3
۰

در بسیاری از مواقع روابط زناشویی و زندگی مشترک یک شبه ویران نخواهد شد . بلکه این امر به تدریج و به صورت نامحسوس روی می دهد ، درست مثل شکاف هایی که به آهستگی در اعماق زمین به وجود می آید و ناگهان فرو می ریزد تخریب زندگی مشترک نیز در بسیاری از مواقع به این صورت است که قبل از این که زوجین متوجه شوند تغییراتی در زندگی مشترکشان در حال به وجودامدن است و زندگیشان رو به سردی می رود . در نتیجه ی چنین اتفاقاتی طلاق به عنوان راه حل و یا حتی راه فرار از وضعیت موجود مطرح می شود . طلاق از سخت ترین و پیچیده ترین مسائلی است که ممکن است در زندگی اشخاص پیش بیاید و تاثیرات زیادی چه در زندگی شخصی و چه در زندگی اجتماعی آن ها دارد . و به طور کلی در حقوق امروزه ی ایران طلاق به معنای انحلال نکاح دائم با شرایط و تشریفات خاص از جانب مرد یا نماینده ی اوست ، بنابر این طلاق مختص ازدواج دائم است و انحلال ازدواج موقت از طریق بذل یا انقضای مدت صورت می گیرد .

متاسفانه امروزه در جامعه با افزایش آمار طلاق خصوصا در سال های ابتدایی زندگی مواجه هستیم و تعداد زیادی از پرونده های طلاق به صورت طلاق توافقی مطرح می شوند ، به این صورت که هم مرد و هم زن تمایلی به ادامه ی زندگی مشترک با یکدیگر ندارند و با توافق یکدیگر تصمیم به جدایی از یکدیگر گرفته اند . درباره ی طلاق نظرات متفاوتی ارائه شده ، عده ای آن را زیان آور و خطرناک هم برای جامعه و هم برای زوجین و فرزندان آن ها می دانند و عده ای نیز وجود آن را برای جامعه مفید تلقی می کنند ، در نهایت امروزه نمی توان طلاق را از نظر اجتماعی به کلی محکوم کرد ، شکی نیست که طلاق امری ناپسند است ولی در زندگی مشترک گاهی شرایطی پیش می آید که ادامه ی آن غیر ممکن به نظر می رسد  و در این مواقع طلاق به عنوان راه حلی برای پایان مشکلات زوجین می تواند کارساز باشد ، هر چند که باید قبل از آن تمام راه های دیگر را طی کرد و طلاق را به عنوان آخرین راه حل و به شکل محدود انتخاب کرد .

به عنوان یک تعریف دقیق حقوقی از طلاق توافقی این طور می توان گفت که : به طور کلی طلاق توافقی به طلاقی گفته می شود که دو طرف عقد ازدواج (زوجین)به هر دلیلی تمایل دارند با تفاهم از هم جدا بشوند هر توافقی که آنها در خصوص مهریه ، نفقه ، جهیزیه ، و… داشته باشند از نظر دادگاه محترم و البته قابل قبول خواهد بود. درمورد شرایط و نحوه ی طلاق قبلا به طور کامل توضیح داده ایم و اکنون قصد داریم در این مقاله به طور واضح تر و کامل تر درمورد شرایط طلاق توافقی در ایران ، مدارک طلاق توافقی ، مراحل طلاق توافقی ، مدت زمان طلاق توافقی بپردازیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید .

شرایط طلاق توافقی

شرایط طلاق توافقی

شرایط طلاق توافقی در ایران :

 

طلاق توافقی به طور صریح در متون قانونی تعریف نشده است اما با توجه به عنوان و قواعد حاکم بر این نوع از طلاق می توان گفت : طلاق توافقی به طلاقی گفته می شود که زن و شوهر با موافقت یکدیگر تصمیم می گیرند که به زندگی مشترک خود پایان بدهند . بر خلاف تصور عموم در این نوع طلاق لازم نیست که زن حتما مهریه ی خود را ببخشد و این توافق نوعی قرار داد است که می تواند به صورت خلع و مبارات یا طلاق به عوض و یا توافق بدون هیچ گونه عوض مالی باشد .

در واقع شرایط طلاق توافقی به این صورت است که زوجین باید در مورد کلیه ی امور مالی و غیر مالی مرتبط با طلاق از جمله مهریه ، اجرت المثل ،حضانت فرزندان بعد از طلاق و زمان و مکان ملاقات با فرزندان به توافق برسند که این توافقات می تواند در حین جلسه ی رسیدگی یا قبل آن در دفاتر اسناد رسمی به موجب سند رسمی ثبت برسد .

 

 

مراحل طلاق توافقی :

در مرحله ی اول طبق ماده ی ۲۵ قانون حمایت خانواده ، در صورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره ی خانواده ارجاع دهد ، در این مورد طرفین می توانند خود ابتدا به مرکز مشاوره مراجعه کنند ، به این منظور باید در سامانه ی تصمیم طلاق ثبت نام کرده و سپس روز ، ساعت و مرکز مشاوره را انتخاب نمایند .

این مرکز طبق ماده ی ۱۹ قانون حمایت خانواده سعی در ایجاد سازش دارد ودر صورت حصول سازش ، سازش نامه تنظیم و در غیر این صورت نظر کارشناسی خود را در مورد دلایل عدم سازش ، با مشخص کردن موارد توافق ، به صورت مکتوب به دادگاه اعلام می کند .

 

مرحله ی دوم : دادگاه خانواده مراحل توافق را بررسی و سعی در ایجاد سازش بین زن و شوهر می دارد ، اگر سازش محقق نشد دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر می کند .

مرحله ی سوم : زوجین باید به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کنند .

مطالب پیشنهادی : طلاق چیست؟

مرحله ی چهارم : پس از قطعی شدن گواهی عدم امکان سازش توسط دادگاه نخستین ، زوجین سه ماه از تاریخ صدور گواهی فرصت دارند که به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق رفته و اجرای صیغه ی طلاق و ثبت آن را تقاضا کنند .

مرحله ی پنجم : در نهایت اجرای صیغه ی طلاق با رعایت جهات شرعی در دفتر خانه یا در محل دیگر با حضور سر دفتر انجام می گیرد .

شرایط طلاق توافقی

شرایط طلاق توافقی

مدارک مورد نیاز جهت طلاق توافقی :

برای انجام مراحل قضایی طلاق توافقی ، باید ابتدا با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی برای ثبت دادخواست طلاق توافقی اقدام کرد . پس از آن تاریخ و ساعت جلسه ی رسیدگی به طرفین اطلاع داده می شود تا در آن زمان به دادگاه مراجعه کنند .

مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی شامل اصل و کپی شناسنامه ، اصل و کپی کارت ملی و اصل و کپی عقدنامه یا سند ازدواج است . علاوه بر این برای اجرای صیغه ی طلاق در طلاق توافقی ، زن باید در صورت باکره بودن گواهی سلامت را به دفتر ثبت ازدواج و طلاق ارائه داده و در صورتی که باکره نیست گواهی عدم بارداری خود را به همراه گواهی عدم امکان سازش به دفترخانه جهت ثبت طلاق ارائه کند .

مدت زمان طلاق توافقی :

مدت زمان طلاق توافقی با توجه به رویه ی حاکم بر دادگاه های خانواده در شهرهای مختلف ایران متفاوت است و رویه ی یکسانی ندارد .

 

پشیمانی یکی از زوجین یا هر دو از طلاق توافقی پس از رای دادگاه :

طبق مواد ۳۵ و ۳۶ قانون حمایت خانواده در صورتی که زوج پس از رای دادگاه اظهار پشیمانی کند و در دفترخانه حضور پیدا نکند امکان ثبت طلاق وجود نخواهد داشت ، مگر اینکه زوجه از همسر خود وکالت در طلاق داشته باشد که در این صورت می تواند به تنهایی به دفاتر ثبت طلاق مراجعه کرده و طلاق را ثبت نماید .

و در صورتی که رای دادگاه صادر شود و زوجه پشیمان شود زوج می تواند بدون حضور او به دفاتر ثبت طلاق مراجعه کرده و طلاق را ثبت کند .

در نهایت در صورتی که هر دونفر از طلاق توافقی پشیمان شوند لازم نیست کار خاصی را انجام دهند ، چرا که بعد از سه ماه گواهی عدم امکان سازش از درجه ی اعتبار ساقط شده و اگر بخواهند به هر دلیلی مجددا از هم جدا شوند باید پروسه ی طلاق توافقی را از ابتدا بگذرانند .

شرایط طلاق توافقی

شرایط طلاق توافقی

نمونه متن طلاق توافقی :

در نهایت در این قسمت برای آشنایی بیشتر شما ، نمونه متن دادخواست طلاق توافقی را قرار می دهیم که با مطالعه ی آن با مواردی که در این دادخواست باید مطرح شود آشنا شوید :

خانم\آقای … خواهان
خانم\آقای … خوانده
…….. وکیل
صدور گواهی عدم امکان سازش ( طلاق توافقی ) خواسته
عقد نامه ، شناسنامه ی زوجین ،کارت ملی زوجین دلایل و منضمات

ریاست محترم دادگاه خانواده ….

با سلام ، احتراما به استحضار می رساند که اینجانبان بر طبق سند نکاحیه شماره … دفترخانه … شهر ….در عقد نکاح یکدیگر می باشیم ولی به دلیل اختلافات فی ما بین از دادگاه تقاضای طلاق توافقی داریم و در این راستا از کل مهریه که  ۳۱۰ سکه بهار آزادی است ، ۲۱۰ سکه از قبال زوجه بذل می شود و زوج قبول بذل دارد و ۱۰۰ سکه باقیمانده به صورت ماهانه دو سکه پرداخت می گردد ، فرزند مشترک ، پسر ۴ ساله در حضانت مادر (زوجه) می باشد و نفقه ی ایشان ماهانه پانصد هزار تومان بر عهده ی زوج می باشد . جهیزیه ی زوجه تا قبل از اجرای صیغه ی طلاق مسترد خواهد شد . زوجین دیگر ادعایی نسبت به هم ندارند لذا صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق توافقی) مورد استدعاست .

امضاء:

جمع بندی :

در این مقاله با بررسی مفهوم طلاق توافقی ، شرایط طلاق توافقی و مراحل آن را توضیح دادیم . اگر سوالی در این باره در ذهن دارید که پاسخی برای آن نیافته اید یا تجربه ی مشابهی دارید که بیان آن می تواند مفید باشد ، می‌توانید در قسمت نظرات زیر همین پست با ما به اشتراک بگذارید. فراموش نکنید که برای تمامی خدمات مشاوره حقوقی  از جمله مشاوره حقوقی تلفنی همواره می‌توانید روی دادواره حساب کنید.

 

 

 

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)