چک ، برگه ای است که دارای تاریخ سررسید بوده و با قید مبلغ در آن شخص صادر کننده متعهد به پرداخت مبلغ در زمان حال یا آینده به دارنده ی آن می شود . اهمیت چک به عنوان یک وسیله پرداخت در داد و ستد های بین مردم ، به علت سهولت استفاده از آن بر کسی پوشیده نیست . به همین دلیل است که قانون گذار کشور ما و برخی کشورهای دیگر برخورد خاصی را با چک داشته و از میان کلیه اسناد تجاری فقط برای این سند جنبه ی کیفری قائل شده اند . به نظر می رسد هدف قانون گذار از پیش بینی ضمانت اجرای کیفری برای چک این بوده است که چک قائم مقام اسکناس شود و مردم همان اعتباری را که برای اسکناس قائل هستند برای چک نیز قائل شوند .
بنابراین با توجه به اهمیت این سند تجاری بهتر است که صادر کننده و دارنده ی چک هنگام تنظیم و صدور و دریافت آن نهایت دقت را داشته باشند ، چرا که در صورتی که چک به طور صحیح نوشته نشده و صادر نشود ممکن است در مرحله ی پرداخت یا اجرا برای هر یک از آنان مشکل ساز شود .
یکی از عواملی که منجر به برگشت خوردن چک می شود ، عدم تنظیم صحیح چک و بی دقتی به قسمت های تشکلی دهنده ی آن است و در حال حاضر با توجه به استفاده ی روز افزون اشخاص از این سند تجاری ، پرونده های زیادی در مراجع قضایی در خصوص چک های برگشتی در جریان است . به همین دلیل آشنایی و اطلاع از نحوه ی تنظیم آن بسیار حائز اهمیت است در حدی که با توجه به آن ها می توان از بروز اختلافات و دعاوی و همچنین سرگردانی در دادگاه ها جلوگیری کرد . و ما در این مقاله از داد سرا شما را با مهمترین نکات مرتبط با قسمت های تشکیل دهنده چک و نحوه ی تنظیم آن آشنا خواهیم کرد :
قسمت های تشکیل دهنده چک
دسترسی آسان به سرفصل ها
قسمت های تشکیل دهنده ی چک :
بر روی هر برگ چک تخصیص یافته به افراد ، باید اقلام اطلاعاتی زیر قید شده باشد :
_کلمه « چک »
_شناسه صیادی یکتا برای هر برگه چک
_اطلاعات هویتی صاحب یا صاحبان حساب
_شناسه حساب بانکی ایران ( شبا ) حساب
_تاریخ انقضای اعتبار چک و درج عبارت « حداکثر تاریخ زمانی معتبر قابل درج : »
_نام و شناسه اختصاصی شعبه بانک صادر کننده دسته چک
_درج عبارت « کارسازی این چک منوط به ثبت صدور ، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است . »
مطالب مرتبط : چک کیفری چیست و تفاوت چک کیفری با حقوقی چه می باشد؟
نحوه تنظیم چک :
در زمان صدور و یا انتقال چک ، درج منرجات و مشخصات زیر بر روی چک و در سامانه ی صیاد الزامی است :
_اطلاعات هویتی شخص حقیقی یا حقوقی که چک در وجه او صادر و یا به او منتقل می شود .
_تاریخ
_مبلغ ( به عدد و حروف )
_امضاء صادر کننده همراه با قید نام و نام خانوادگی امضاء کننده و سمت او
_درج علت صدور چک در قسمت « بابت » برای چک های صادر شده با مبالغ بیشتر از یک میلیارد ریال برای اشخاص حقیقی دارای حساب غیر تجاری و بیش از ده میلیارد ریال برای اشخاص حقیقی و حقوقی دارای حساب جاری تجاری
قسمت های تشکیل دهنده چک
هنگام تنظیم چک به نکات زیر توجه داشته باشید :
۱) اگر چک را جهت پرداخت در یک قرارداد صادر می کنید ، حتما مشخصات آن را صورت کامل مثل مبلغ ، شماره و تاریخ چک ، در قرارداد قید کنید .
۲) در زمان تنظیم چک ، از یک خودکار استفاده کنید و از گرفتن خودکار از شخص دیگری خودداری کنید ، چرا که می تواند نوشته های چک را در زمان دیگری تغییر دهد و در صورتی که از چک زیاد استفاده می کنید حتی الامکان خودکار خاصی را برای این امر اختصاص دهید .
۳) تمام اطلاعات مندرج در چک ، اعم از مبلغ و تاریخ را خودتان تکمیل کرده و از در اختیار قراردادن چک به دیگران و تکمیل آن توسط آن ها خودداری کنید تا دست خط آن ها وارد چک نشود .
۴) به هیچ عنوان چک را جهت اصلاح و یا تعویض در اختیار صادر کننده ی آن قرار ندهید ، چرا که می تواند ادعا کند مبلغ آن را به شما پرداخته و چک را از شما پس گرفته است .
۵) بعضی از چک ها هستند که نیاز به دو امضاء یا دو مهر دارند و در بعضی مواقع صادر کننده فقط یک امضاء می زند تا دارنده نتواند آن را وصول کند و در این مواقع برای وصول مبلغ چک به طرح دعوای قضایی نیاز است که زمان زیادی می برد ، بنابراین بهتر است از صادر کننده ی چک بخواهید که قید کند که چک یک تمضاء بوده و نیازی به دو مهر یا امضاء ندارد .
۶) تحت هیچ شرایطی چک را به صورت سفید امضاء صادر نکنید .
جمع بندی :
در این مقاله هر آن چه را که لازم بود درباره قسمت های تشکیل دهنده چک در قانون جدید بدانید ، بررسی کرده و سعی کردیم تمام جوانب آن را پوشش دهیم . اگر هنوز سوالی در ذهنتان باقیست میتوانید از بخش نظرات از ما بپرسید. فراموش نکنید که برای تمام خدمات مشاوره حقوقی از جمله مشاوره حقوقی آنلاین می توانید روی دادواره حساب کنید.