آیا بعد از رضایت میتوان شکایت کرد؟شرایط گذشت شاکی

آیا بعد از رضایت میتوان شکایت کرد؟شرایط گذشت شاکی

آیا بعد از رضایت میتوان شکایت کرد؟شرایط گذشت شاکی

پسندیدم 0
۰

آیا شاکی می تواند شکایت خود را پس از گذشت مجددا پیگیری کند؟

پیش از پرداختن به این سوال که آیا شاکی می تواند شکایت خود را پس از رضایت مجددا پیگیری کند؟ باید در نظر داشت که با توجه به پرونده های مختلف، پاسخ به این سوال نیز متفاوت است. قانون برحسب شرایط و استثنا، این گونه موارد را تعریف می کند.

پس موضوع شکایت مجدد پس از گذشت بیشتر با توجه جزئیات پرونده مورد بررسی قرار می گیرد. در این مقاله از دادواره قصد داریم زوایا مختلف شکایت پس از گذشت را از منظر قانونی بررسی کنیم تا شما هم با اطمینان بیشتری بتوانید روند پرونده‌های خود را در دادگاه پیگیری نمایید.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : نحوه ثبت شکایت و رسیدگی در شوراهای حل اختلاف چگونه است ؟

چه جرم‌هایی با رضایت شاکی مختومه می‌شوند؟

به طور کلی  جرائم به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول متهم یک شاکی دارد ولی در دسته دوم مدعی العموم شاکی متهم هستند. البته ممکن است که هر دو این موارد باهم در یک پرونده ترکیب شوند. شکایت مجدد پس از رضایت در هر کدام از این موارد متفاوت است. در مواردی که متهم تنها یک شاکی داشته باشد، پس از رضایت او پرونده بسته شده و مجازاتی شامل حال متهم نخواهد شد. البته بسته به نوع رضایت شاکی و در صورت شرایط خاصی نظیر موقوع دوباره جرم، شاکی می تواند رضایت خود را پس بگیرد و مجددا طرح شکایت کند.

اما اگر پرونده از آن دسته ای باشد که چندین شاکی به صورت همزمان وجود داشته باشد، پس از طرح شکایت یکی از شاکی ها به دادگاه پرونده به جریان می افتد و در صورت ارائه دادخواست توسط سایر شاکی ها، اگر یک شاکی اعلام رضایت کند، پرونده همچنان ادامه خواهد یافت و مختومه نمی شود. کم شدن تعداد شاکی ها میتواند در کاهش میزان مجازات موثر واقع شود ولی برای تبرئه شدن مجرم نیاز به رضایت تمام آن ها است.

آیا بعد از رضایت میتوان شکایت کرد؟شرایط گذشت شاکی

گذشت شاکی چه شرایطی باید داشته باشد؟

رضایت دادن یا بذل شاکی به معنای این است که شاکی خواستار بخشش مجرم بوده و از ادامه رسیدگی به  پرونده منصرف شده است. البته این رضایت فقط در جرایئم قابل گذشت امکان پذیر است و در جرائم غیر قابل گذشت، اعمال تخفیف در مجازات مجرم صورت می گیرد. در نتیجه با توجه به آثاری که گذشت در سرنوشت مجرم دارد لازم است طبق قانون دارای شرایطی نیز باشد.

طبق ماده ۱۰۱ قانون مجازات اسلامی:” گذشت باید منجز باشد و به گذشت مشروط و معلق در صورتی ترتیب اثر داده می‌شود که آن شرط یا معلق علیه تحقق یافته باشد. همچنین عدول از گذشت، مسموع نیست

و همچنین طبق ماده ۱۰۲ همین قانون اگر تعداد شاکی های پرونده زیاد باشد، این ماده مقرر می دارد: هرگاه متضررین از جرم، متعدد باشند تعقیب جزایی با شکایت هر یک از آنان شروع می‌شود ولی موقوفی تعقیب، رسیدگی و اجرای مجازات، موکول به گذشت تمام کسانی است که شکایت کرده اند”

آیا بعد از رضایت میتوان شکایت کرد؟شرایط گذشت شاکی

انواع رضایت و شرایط هر یک

رضایت دادن نیز طبق موارد ذکر شده شرایط خاص خود را دارد و هر گونه گذشتی قابل قبول نمی باشد. اولین شرط پذیرش رضایت مشروط نبودن آن است. اگر رضایتی مشروط باشد، دادگاه برای قبول آن مجاب نخواهد شد؛ البته قاضی پرونده حکم نهایی را با توجه به شرایط پرونده صادر می کند. در اغلب موارد، گذشت فرد شاکی با در نظر گرفتن شرایطی، مورد پذیرش قاضی نیز واقع می شود و حکم اعلام شده اجرا نمی شود. با این حال ضوابط و شرایط هر پرونده متفاوت بوده و باید با دقت مورد سنجش قرار گیرد.

شکایت بعد از رضایت

حال به پاسخ این سوال می رسم که آیا شاکی می تواند شکایت خود را پس از گذشت مجددا پیگیری کند؟ این سوال همواره از طرف شاکی مطرح نمی شود و در مواردی خود قانون نیز روشی برای این مورد تببین نموده است. به طور مثال در صورت تصادف اگر فرد شاکی دچار آسیب خاصی نشده باشد، معمولا در همان ابتدا رضایت خود را اعلام می دارد و از طرف دادگاه و کلانتری نیز پذیرفته است.

اما در برخی از تصادف، آسیب وارده بعد خود را نشان می دهد. در چنین حالتی خود رضایت دهنده نیز از شرایطش مطلع نبوده و پس از رضایت متوجه آن شده است، در چنین مواقعی قانون اجازه شکایت مجدد به فرد شاکی را می دهد. البته در صورتی که شاکی با اطلاع از تمامی این موارد رضایت داده باشد، پذیرش دوباره شکایت غیر ممکن است.

پس در پاسخ به این سوال که آیا شاکی پس از دادن رضایت، می‌تواند رضایت خود را پس بگیرد؟ می توان گفت خیر، زیرا مواد قانونی به صراحت بیان کرده اند که عدول از گذشت، مسموع نیست.

آیا رضایت در دادگاه و کلانتری اعتبار دارد؟

علاوه بر پرسش مطرح شده در رابطه با شکایت مجدد، برخی نیز از اعتبار رضایت خود در کلانتری ها و مراکز مختلف دادگستری می پرسند. باید گفت که برخلاف تصور عموم از عدم اعتبار رضایت در کلانتری ها، اعلام آن توسط شاکی در مقابل چشمان مسئول پرونده یا مامورین کلانتری، کاملا دارای اعتبار خواهد بود.

نکته پایانی

در این مقاله برخی از زوایا شکایت پس از رضایت را بررسی کردیم که البته توصیه می کنیم پیش از اقدام نهایی با وکیل خود در این رابطه مشورت کنید. اگر هم پرسشی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد با کارشناسان ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از آنها بپرسید.

 

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)