در بحث ورود ضرر و زیان به اشخاص یا اموال آن ها علی الخصوص در تصادفات و سوانح رانندگی و پیگیری بیمه ی آن ها، غالبا با دو اصطلاح « خسارت » و « غرامت » مواجه می شویم که این دو از نظر معنا و مفهوم حقوقی با یک دیگر متفاوت هستند . اما عموم جامعه به دلیل عدم اطلاع از تعاریف دقیق این دو مفهوم و ناآگاهی نسبت به تفاوت میان آن ها از منظر حقوق از تفاوت بین این دو مطلع نیستند و به همین جهت این امکان وجود دارد که در بعضی موارد با مشکل مواجه شوند. بنابراین ما در این مقاله از دادواره قصد بررسی تفاوت دو واژه ی خسارت و غرامت را داریم.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : رجوع از هبه چطور امکان پذیر است و شرایط آن چیست؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
تفاوت خسارت و غرامت :
در یک معنای کلی خسارت به معنای زیان میباشد. خسارت زدن به اموال مردم موجب ضمان و جبران آن بر عهده خسارت زننده است و غرامت، شامل مبلغی است که یک مقصر طرف قرارداد متعاقب یک خسارت، به شخص ثالث زیان دیده میپردازد. غرامت میتواند شامل پرداخت پول نقد، بازسازی، جایگزینی و تعمیرات باشد و در موارد بیمه شامل زیان و خسارتی است که به خود بیمهگذار، به علت وقوع خطر وارد میشود و بیمهگر با دریافت حق بیمه، متعهد پرداخت آن گردیده است.
در نتیجه خسارت در معنای حقوقی ضرری است که به دیگری یا خود شخص وارد میشود. این ضرر کاملا مشخص و قابل اندازهگیری است و در بیمههای مسئولیت نیز عموما همین معنا و مفهوم از خسارت کاربرد دارد. فقط در پوشش شخص بیمهگزار از واژه ی غرامت استفاده میشود. غرامت به معنای مبلغی قراردادی است که در مقابل زیان وارده به خود شخص پرداخت میشود. این مبلغ بر اساس قرارداد بین بیمهگزار و بیمهگر تعیین میشود و تابع قانون مجازات اسلامی نیست.
بنابراین با توجه به موارد مذکور و دیگر موارد معین قانونی به طور کلی می توان سه تفاوت میان خسارت و غرامت را بیان کرد:
۱) خسارت نتیجه ورود آسیب و ضرر به اموال دیگران مثل اتومبیل است و از طرف شاکی خصوصی ( مدعی خصوصی) مطالبه می شود، اما غرامت نقدی( جزای نقدی) توسط دادستان مطالبه می شود.همچنین غرامت می تواند شامل مبلغی باشد که یک مقصر طرف قرارداد، متعاقب یک خسارت، به شخص ثالث زیان دیده میپردازد. غرامت میتواند شامل پرداخت پول نقد، بازسازی، جایگزینی و تعمیرات باشد.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : اعتبار سند رسمی و سند عادی در مقام دفاع یا دعوا چقدر است؟
۲) پرداخت غرامت همانند جزای نقدی شخصی است و چنانچه مجرم قبل از پرداخت آن فوت کند از بین رفته و نمی توان آن را از وراث وی مطالبه نمود ولی خسارت از وراث قابل مطالبه می باشد.
۳) خسارت بر طبق اصول کلی مطالبه می شود و به این معنی هرکس موجب ضرر و زیان دیگری شود بر طبق اصول کلی حقوق مدنی باید آن را جبران نماید، ولی مطالبه غرامت نیازمند متن خاص قانونی بوده و در متن قانون باید لزوماً عناصر تشکیل دهنده جرم تعیین شده و غرامت به عنوان مجازات پذیرفته شده باشد.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد تفاوت غرامت و خسارت توضیح دهیم ، این که چه شرایطی دارند را بررسی کردیم ، در این موضوع سوالی دارید؟ میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با کارشناسان ما در ارتباط باشید.