امروزه استفاده از چک به عنوان ابزاری برای پرداخت، با استقبال بسیار خوب مردم روبرو شده است و میتوان گفت پرکاربردترین وسیله پرداخت در جامعه محسوب میشود.
از فواید چک میتوان به عنوان جایگزین بسیار خوبی برای پول های نقدی اشاره کرد و هدف قانونگذار هم همین بوده است که افراد در معاملاتی که در طول روز انجام میدهند بجای پول های نقد از چک استفاده کنند.
صادر کنند چک با صدور ان به منبعی که پولش در ان قرار دارد مانند بانک دستور میدهد وجهی که در چک درج شده است به فردی که چک در دست اوست بدهد.
با توجه به فوایدی که در استفاده از چک وجود دارد اما گاهی اوقات مانند سایر اسناد تجاری عدم تعهد به ان موجب بروز مشکلاتی میشود به عبارت دیگر هنگامی که دارنده چک جهت نقد کردن چک به بانک مراجعه میکند و حساب صادر کنند چک کافی نباشد در این صورت دارنده چک میتواند چک را برگشت بزند که در این صورت دارنده چک میتواند از سه طریق از صادرکننده چک شکایت کند: حقوقی ، کیفری ، اداره ثبت
در این مقاله به چک حقوقی و نحوه وصول ان خواهیم پرداخت.
قبل از خواندن ادامه مطلب پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : چک و سفته و برات را چگونه نقد کنیم
دسترسی آسان به سرفصل ها
چک حقوقی چیست؟
همانطور که گفته شد هنگامی که دارنده چک جهت دریافت وجه ای که درج شده به بانک مراجعه میکند و متوجه میشود که بانک قابلیت پرداخت آن را ندارد در این صورت دارنده چک می تواند از طرق مختلف اقدام به وصول چک نماید یکی از این راه ها وصول چک از طریق حقوقی است که برخلاف افکار عمومی که معتقدند بهترین راه وصول چک از راه کیفری است ، وصول چک های حقوقی نیز می تواند دارنده چک را به هدف خود برساند و وجه مورد نظر را دریافت نماید
وصول چک از طریق حقوقی شامل تمامی چک ها نمی شود بلکه طبق قانون ماده ۱۳ قانون صدور چک به چند مورد از انواع چک محدود میشود البته گاهی اوقات صادر کننده چک نسبت به مهلت شش ماهه خود جهت دریافت گواهی عدم پرداخت اقدامات لازم را انجام نمی دهد که در این صورت نیز می تواند از طریق حقوقی اقدام به وصول چک نماید.
انواع چک حقوقی
قبل از اینکه با نحوه وصول چک های حقوقی آشنا شویم ابتدا باید بدانیم چه نوع چک هایی را میتوان از طریق حقوقی وصول کرد و یا به عبارتی دیگر چک های حقوقی شامل چه نوع چک هایی میشود؟
طبق قانون فقط برخی از چک ها که دارای یکسری شرایط خاص هستند را می توان از طریق حقوقی وصول کرد از جمله:
چک سفید امضا
چک تضمینی
چکی که در صورتی پرداخت می شود به شرطی که در متن چک ذکر شده انجام شده باشد
چک بدون تاریخ
چک مدت دار
چک هایی که به خاطر معاملات نامشروع یا بهره ربوی صادر نشده است
و همچنین آن دسته از چک هایی که جزء موارد فوق نیستند اما در مهلت شش ماهه ای که باید اقدام به دریافت گواهی عدم پرداخت می کردند را از دست دادند که در این صورت فقط از طریق حقوقی می تواند اقدام به وصول چک نماید.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : چک کیفری چیست؟ تفاوت چک کیفری و حقوقی
مراحل وصول حقوقی چک
۱ در وصول چک حقوقی همچون سایر دعاوی حقوقی ابتدا باید دارنده چک دادخواستی جهت وصول چک ارائه دهد که این دادخواست دربردارنده مواردی همچون اطلاعات فرد دارنده چک به عنوان خواهان و صادر کننده چک به عنوان خوانده و موضوعی که برای آن اقامه دعوا شده است و در نهایت ادله دارنده چک را ذکر میکنند.
۲ بعد از اینکه دادخواست به دفتر دادگاه ارائه می شود در این صورت دفتر دادگاه برای شما وقتی تعیین می کند و پس از رسیدگی دادگاه اگر حکم به نفع شما صادر شود در این صورت ممکن است خوانده تجدید نظر خواهی کند که اگر دلایل لازم و کافی نداشته باشد همان اول برای بار دوم تایید می شود
۳ سپس حکم برای اجرا شدن اش و صدور اجراییه به دفتر اجراییه دادگاه برده می شود صادر کننده چک که محکوم به پرداخت وجه است تا ده روز از تاریخ صدور اجراییه مهلت دارد تا حکم را اجرا کند و وجه را بپردازد و در صورتی که برای انجام آن هیچ اقدامی نکند طلبکار می تواند دادخواست توقیف اموالش را خواستار شود و اگر محکوم هیچ اموالی نداشته باشد در این صورت طلبکار می تواند صدور جلب او را بخواهد.
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد چک حقوقی صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوال و یا مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد با کارشناسان ما در ارتباط باشید و سوالات خود را به طور واضح از آن ها پبرسید .