دسترسی آسان به سرفصل ها
وکیل تسخیری :
در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، حق داشتن وکیل برای همه ی شهروندان در دادگاه ها پیش بینی شده است ؛ وکیل به شخصی گفته می شود که با داشتن پروانه ی وکالت یا عضویت در یکی از کانون های وکلای دادگستری یا مرکز قوه قضاییه از طرف اشخاص حقیقی یا حقوقی ( دولتی یا غیر دولتی ) دفاع از حقوق موکل و پاسخ به ادعاها و دلایل و ارائه آنها را در دادسراها و دادگاهها و ادارههای ثبت اسناد و املاک قبول میکند . در نتیجه در تعریف خاص وکالت ، فقط وکیل دادگستری یا نماینده حقوقی سازمانهای دولتی یا مدیر شرکت در چارچوب اختیارات قانونی از سوی شرکت یا موسسه مربوطه میتوانند در مراجع قضایی، ثبتی و اداری، از طرف موکل یا شرکت یا موسسه یا مرکزی که نمایندگی داده است، حاضر شود .
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : وکالت بلاعزل بعد از فوت موکل
اما در امور کیفری ، گاهی با مواردی مواجه می شویم که شخص به دلیل عدم آگاهی کافی یا عدم تمکن مالی نمی توانند از حضور وکیل بهره مند شوند . در چنین شرایطی ، در صورتی که متهم توانایی مالی برای انتخاب وکیل نداشته باشد مطابق ماده ی ۳۴۷ قانون آیین دادرسی کیفری می تواند تا پایان اولین جلسه رسیدگی از دادگاه درخواست کند تا برای او وکیلی تعیین کند ؛ در صورتی که دادگاه تشخیص دهد که متهم قادر به انتخاب وکیل نیست با استفاده از بودجه دادگستری برای متهم از بین وکلای حوزه قضایی و در صورتی که مقدور نبود از نزدیکترین حوزه قضایی وکیل تعیین می کند. به چنین وکیلی که خود شخص آن را تعیین و انتخاب نکرده است ، وکیل تسخیری می گویند .
نکته ی قابل به ذکر این است که در تبصره ی ماده ی ۳۴۷ قانون آیین دادرسی کیفری علاوه بر متهم ، تعیین وکیل تسخیری برای بزه دیده و شاکی نیز پیش بینی شده است ، مطابق این تبصره : « هرگاه دادگاه حضور و دفاع وکیل را برای شخص بزه دیده فاقد تمکن مالی ضروری بداند ، طبق مفاد این ماده اقدام می کند . »
وکیل تسخیری
شرایط تعیین وکیل تسخیری :
اما همانطور که از مطالب بالاتر نیز مشخص است ، برای تعیین وکیل تسخیری در قانون شرایطی پیش بینی شده است که به طور موردی می توان اینطور آن ها را بیان کرد :
۱) مطابق ماده ی ۳۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری ، در جرایم موضوع بندهای (الف) ، (ب) ، (پ) و (ت) ماده ی ۳۰۲ این قانون ( جرایم با مجازات سلب حیات ، حبس ابد ، قطع عضو یا قصاص عضو با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن و مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر ) ، جلسه رسیدگی بدون حضور وکیل تشکیل نمی شود و در صورت عدم معرفی وکیل از سوی متهم یا عدم حضور وکیل بدون عذر موجه تعیین وکیل تسخیری الزامی است .
۲) مطابق تصریح ماده ی ۳۴۷ قانون آیین دادرسی کیفری ، یکی دیگر از شروط تعیین وکیل تسخیری ، احراز عدم تمکن مالی متقاضی است .
۳) به طور کلی در خصوص متهمی که نتواند برای خود وکیل اختیار کند ، چه درخواست کند و چه نکند برای او وکیل تسخیری تعیین خواهد شد .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : شرایط انقضای قرارداد وکالت چیست؟
جمع بندی :
در این مقاله به بررسی مفهوم وکیل تسخیری و نحوه ی تعیین آن و همچنین شرایط تعیین وکیل تسخیری پرداختیم . اگر شما در این زمینه سوالی دارید میتوانید با استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین که از خدمات دادواره است ، با کارشناسان دادواره در ارتباط باشید.