خسارت تاخیر تادیه راه حل قانونگذار برای حمایت از طلبکارانی است که قرار بوده است طلبشان در زمان مشخصی وصول شود اما بعد از تاریخ تعیین شده هم به طلب خود نرسیده اند. به عبارت دیگر خسارتی است که از بابت دیر پرداخت وجه نقد از سوی بدهکار به طلبکار داده می شود.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : خسارت تاخیر تادیه چیست چطور میتوان آن را مطالبه کرد و تفاوتش با وجه التزام چیست
دسترسی آسان به سرفصل ها
اگر بخواهیم هر یک از کلمات خسارت تاخیر تادیه را به طور مجزا تعریف کنیم باید بگوییم
- خسارت در لغت به معنای ضرر کردن است. در اصطلاح حقوقی خسارت به مالی گفته می شود که از طرف شخص وارد کننده ی زیان به زیان دیده داده می شود. اما در اینجا خسارت بیشتر به معنای زیانی است که در اثر تاخیر تادیه وارد می شود.
- واژه ی تاخیر به معنای دیر کردن است و در اصطلاح حقوقی نیز همین معنا را دارد.
- تادیه در لغت و اصطلاح به معنای پرداختن است. تادیه معمولا در رابطه با دیونی به کار می رود که موضوع آن وجه نقد باشد.
در ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی، قانونگذار به بیان شرایطی که در صورت وجود آنها شخص میتواند درخواست خسارت تاخیر تادیه بدهد، پرداخته است. به موجب این ماده: «در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبه کار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.»
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید :اعاده حیثیت در قانون چیست و چطور اعاده حیثیت بکنیم؟
در نتیجه طبق این ماده، شرایط درخواست تاخیر تادیه و محاسبه خسارت تاخیر تادیه شامل
- وجه بودن موضوع تعهد
- رایج بودن وجه
- مطالبه طلبکار
- تغییر فاحش سالانه
- تمکن مالی بدهکار و خودداری او از پرداخت میشود.
اما سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که نحوه محاسبه خسارت تاخیر به چه صورت است؟ آیا فرمول خاصی برای محاسبه خسارت تاخیر تادیه وجود دارد؟ در این مقاله از دادواره به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت.
نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه
گفتیم که قانونگذار با پیشبینی خسارت تاخیر تأدیه در قانون، بدهکاران را ملزم کرده است تا بدهی خود را در سررسید آن پرداخت کنند وگرنه باید علاوه بر پرداخت اصل بدهی، خسارت ناشی از تاخیر در پرداخت بدهی و افت ارزش پول را هم بر اساس فرمول قانونی بپردازد. بصورت کاملا آنلاین و رایگان تاخیر در پرداخت خسارت شما را محاسبه میکند.
علاوه بر این با توجه به این که در ماده ۵۲۲ قانون مذکور رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه برای محاسبه نرخ تورم الزامی است و از طرفی شرط تعلق خسارت تأخیر تأدیه، تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه است، برای محاسبه خسارت تأخیر تأدیه، نرخ تورم سالانه باید لحاظ شود و نه نرخ تورم نقطهای.
برای محاسبه مبلغ خسارت تاخیر در تادیه از رابطه ذیل استفاده میگردد:
رقم شاخص سالانه زمان پرداخت دین که توسط بانک مرکزی برای سال قبل اعلام گردیده ÷ رقم شاخص سال سررسید دین + مبلغ دین = دین مورد مطالبه به نرخ روز
جمع بندی
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد محاسبه خسارت تاخیر تادیه صحبت کنیم . سوالی دارید؟ میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی آنلاین با کارشناسان ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از ما بپرسید.