دیه به عنوان مالی است که در جرایم غیر عمد علیه تمامیت جسمانی اشخاص و جرایم عمدی که امکان قصاص وجود نداشته باشد به قربانی یا اولیای دم او پرداخت می شود .
دیه انواع مختلفی دارد و در قانون برای هر یک از اعضاء بدن به طور جداگانه تعیین تکلیف شده است ، در فقه اسلامی معمولا جراحات وارده بر سر و صورت از سایر جراحات تفکیک شده اند و به دلیل آشکار بودن آن ها و تاثیر سوء آن ها بر زیبایی فرد ، برخورد خاصی با آن ها شده است . قانون مجازات اسلامی هم به تبعیت از همین دیدگاه دیه جراحات وارده به سر و صورت را در نه حالت پیش بینی کرده که در ادامه این مقاله به بررسی آن ها می پردازیم .
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : دیه لاله گوش و پارگی پرده گوش
دیه جراحات سر و صورت
دسترسی آسان به سرفصل ها
دیه جراحات سر و صورت چگونه محاسبه می شود :
ماده ی ۷۰۹ قانون مجازات اسلامی جهت تعیین تکلیف دیه جراحات سر و صورت که مطابق تبصره ی ۱ آن شامل گوش ، بینی ، لب ، زبان و داخل دهان هم می شود ، در نه بند وضع شده است .
مطابق این ماده ، جراحات سر و صورت و دیه ی آن ها به ترتیب زیر است :
۱)دیه حارصه ؛ که عبارت از خراش پوست بدون آن که خون از آن جاری شود ، می باشد یک صدم دیه کامل است .
۲) دیه دامیه ؛ که عبارت از خراشی است که از پوست بگذرد و مقدار اندکی وارد گوشت شده و با جریان خئن کم یا زیاد همراه باشد ، دو صدم دیه کامل است .
۳) دیه متلاحمه ؛ که عبارت از جراحتی است که موجب بریدگی عمیق گوشت شده ولی به پوست نازک روی استخوان نرسد ، معادل سه صدم دیه کامل است .
۴) دیه سمحاق ؛ که عبارت از جراحتی است که از گوشت بگذرد و به پوست نازک روی استخوان برسد ، چهر صدم دیه کامل است .
۵) دیه موضحه ؛ که عبارت است از جراحتی که از گوشت گذشته و با کنار زدن پوست نازک روی استخوان آن را آشکار کند ، معادل پنج صدم دیه کامل است .
۶) دیه هاشمه ؛ به معنای شکستن استخوان ، برابر با یک دهم دیه کامل است .
۷) دیه مُنقّله ؛ یعنی جراحتی که درمان آن جز با جا به جا کردن استخوان میسر نباشد ، پانزده صدم دیه کامل است .
دیه جراحات سر و صورت
۸) دیه مأمومه ؛ یعنی جراحتی که به کیسه مغز برسد ثلث دیه کامل است .
۹) دیه دامغه ؛ به معنای جراحتی که کیسه مغز را پاره کند ، معادل ثلث دیه کامل به علاوه ارش ( زیان پاره شدن کیسه مغز ) است .
مطابق تبصره ی ۲ این ماده ، ملاک دیه در جراحت های مذکور مقدار نفوذ جراحت بوده و طول و عرض آن تاثیری در میزان دیه ندارد .
تبصره ی ۳ این ماده نیز ، در مورد جنایت بر گونه اینطور مقرر می کند : « جنایت بر گونه درصورتیکه داخل دهان را نمایان نسازد ، موجب یک بیستم دیه کامل و اگر به نحوی باشد که داخل دهان را نمایان سازد ، موجب یک پنجم دیه کامل است. در این مورد چنانچه پس از بهبودی جراحت ، اثر و عیب فاحشی، درصورت باقی بماند، علاوه بر آن ، یک بیستم دیه دیگر نیز باید پرداخت شود . »
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : دیه سقط جنین چگونه محاسبه می شود ؟
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد دیه جراحات سر و صورت توضیح دهیم ، حال نوبت شماست . اگر تجربه ارزشمندی دارید میتوانید آن را در قسمت نظرات زیر همین پست با ما در میان بگذارید و اگر هم مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.