ورشکستگی به تقصیر یکی از انواع ورشکستگی است که در قانون تجارت از آن نام برده شده و اصولا در مواردی است که تاجر امور خود را بر طبق اصول تجاری انجام نداده و برخی از تخلفات یا تقصیر های مذکور در قانون را انجام داده است. نکته ی مهم در خصوص این نوع از ورشکستگی این است که ورشکستگی به تقصیر جرم محسوب می شود و مجازات کیفری در پی دارد و ما در این مقاله از دادواره قصد بررسی مفهوم ورشکستگی به تقصیر و موارد قانونی آن را داریم.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : جلب متهم و بازجویی از او چگونه صورت می گیرد؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
ورشکستگی به تقصیر:
مطابق ماده ی ۵۴۱ قانون تجارت در چهار مورد اگر وقوع تخلف برای دادگاه محرز شود، حکم به مجازات تاجر ورشکسته به دلیل ارتکاب جرم تقصیر در امر ورشکستگی داده می شود:
۱- در صورتی که ثابت شود مخارج شخصی یا خانوادگی تاجر قبل از توقف و در ایام عادی به نسبت درآمدش فوق العاده و زیاد بوده است.
۲- در صورتی که ثابت شود تاجر نسبت به سرمایه ی خود، مبالغ زیادی را صرف معاملات موهوم کرده است. یعنی سرمایه ی خود را در فعالیت هایی به کار برده که نتیجه ی آن معلوم نبوده یا سوددهی آن کاملا متکی به بخت و اقبال و منوط به اتفاق محض می باشد.
۳- تاجر دارای مشکل مالی با اقداماتی ورشکستگی خود را به تاخیر انداخته باشد. مثل اینکه با خرید بالاتر یا فروش پایین تر از مظنه ی روز، معاملاتی را انجام دهد.
۴- اگر پس از تاریخ توقف طلبکاری را بر طلبکار دیگر ترجیح داده باشد و طلب او را پرداخته باشد. این ترجیح غیرمنطقی نوعی اضرار به سایر طلبکاران محسوب می شود و بر خلاف اصل تساوی طلبکاران است.
علاوه بر این در ماده ی ۵۴۲ قانون تجارت نیزمواردی بیان شده است که ممکن است دادگاه حکم به ورشکستگی تاجر دهد اما اگر متوجه عذر موجهی از سوی تاجر شودکه بیانگر فقدان سوءنیت او در ارتکاب تخلفات موضوع این ماده باشد، حکم به برائت او می دهد. به موجب این ماده:« در موارد ذیل هر تاجر ورشکسته ممکن است ورشکسته به تقصیر اعلان شود:
۱) اگر به حساب دیگری و بدون آنکه در مقابل عوضی دریافت نماید تعهداتی کرده باشد که نظر به وضعیت مالی او در حین انجام آنها آن تعهدات فوقالعاده باشد.
۲) اگر عملیات تجارتی او متوقف شده و مطابق ماده ۴۱۳ این قانون رفتار نکرده باشد. ( در صورتی که تاجر ظرف سه روز از توقف، ورشکستگی خود را به دادگاه اعلام نکرده باشد.)
۳) اگر از تاریخ اجرای قانون تجارت مصوب ۲۵ دلو ۱۳۰۳ و ۱۲ فروردین و ۱۲ خرداد ۱۳۰۴ دفتر نداشته یا دفاتر او ناقص یا بیترتیب بوده یا درصورت دارایی وضعیت حقوقی خود را اعم از قروض و مطالبات به طور صحیح معین نکرده باشد (مشروط بر اینکه در این موارد مرتکب تقلبی نشده باشد.)
مجازات جرم ورشکستگی به تقصیر:
به موجب ماده ی ۶۷۱ قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) :« مجازات ورشکسته به تقصیر از شش ماه تا دو سال حبس است.»
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد جرم ورشکستگی به تقصیر و مجازات جرم ورشکستگی به تقصیر را توضیح دهیم ، در این مورد اگر مسئله ای و یا مشکلی دارید میتوانید با استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین دادواره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.