آیا در دوران حق حبس نفقه به زن تعلق میگیرد؟

آیا در دوران حق حبس نفقه به زن تعلق میگیرد؟

آیا در دوران حق حبس نفقه به زن تعلق میگیرد؟

پسندیدم 0
۰

پس از انعقاد عقد نکاح ، برای زن و شوهر حقوق و تکالیفی پیش بینی می شود که مطابق قانون از آن ها برخوردار شده و موظف به رعایت آن ها هستند . یکی از تکالیفی که قانونگذار بر عهده ی مرد قرار داده است ، الزام به پرداخت نفقه به زوجه ی خود است . مطابق ماده ی ۱۱۰۷ قانون مدنی : « نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض . »

به موجب همین قانون ، شرط تعلق نفقه به زن تمکین او از شوهر است . زن موظف است که از شوهر خود تمکین کند ؛ این تمکین اعم است از تمکین عام و خاص و در صورت عدم تمکین و نشوز زن نفقه به او تعلق نمی گیرد .

پیشنهاد میکنیم مقاله عواقب پرداخت کردن نفقه را مطالعه کنید.

اما در قانون از حقی تحت عنوان حق حبس برای زن نام برده شده است ، این حق مطابق قاعده فقهی «للزوجه الامتناع قبل الدخول حتی تقبض مهرها ان کان حالا »  که در صورت استفاده از آن و با وجود شرایطی زن حتی در صورت عدم تمکین و نشوز نیز استحقاق دریافت نفقه را نیز خواهد داشت . سوال اینجاست که آِیا در قوانین حقوقی ما نیز ، در دوران حق حبس به زن نفقه تعلق می گیرد ؟ و در صورتی که پاسخ مثبت است شرایط استفاده از حق حبس برای زن چیست ؟ در این مقاله از دادواره به بررسی پاسخ این سوال خواهیم پرداخت .

نفقه زن در دوران حبس

نفقه زن در دوران حبس

آیا در دوران حق حبس ، نفقه به زن تعلق می گیرد ؟

مطابق ماده ی ۱۰۸۵ قانون مدنی : « زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع ‌مسقط حق نفقه نخواهد بود . »

بنابراین مطابق این ماده زن می تواند تا زمانی که مهریه به طور کامل به او پرداخت نشده است از انجام وظایف زناشویی و تمکین عام و خاص در مقابل شوهر خود امتناع کند و این امتناع حق او نسبت به نفقه را ساقط نخواهد کرد و همچنان مرد مکلف به پرداخت نفقه به او خواهد بود .

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : نفقه چیست؟ همه چیز درباره نفقه بر اساس قانون 

البته اعمال حق حبس برای زن شرایطی دارد که در صورت وجود آن ها می تواند از حق حبس خود استفاده کرده و از نفقه برخوردار باشد و در غیر این صورت امکان استفاده ی از این حق وجود نخواهد داشت :

۱) مهریه زن باید حال باشد نه موجل ، به این معنی که برای دریافت مهریه زن اجل و مهلتی تعیین نشده باشد و مدت دار نباشد .

۲) در صورتی که زن قبلا ، حتی یک بار از شوهر خود تمکین خاص ( به معنای داشتن رابطه زناشویی ) کرده باشد ، حق حبس او ساقط می شود .

جمع بندی :

در این مقاله با بیان این که زن در صورت تمکین از شوهر خود مستحق دریافت نفقه خواهد بود ، به حق حبس زن برای دریافت مهریه به عنوان یکی از استثنائاتی که در صورت وجود شرایط آن زن حتی در صورت عدم تمکین نیز استحقاق دریافت نفقه را دارد ، نیز اشاره کردیم . اگر سوالی برایتان باقی مانده است ، فراموش نکنید که میتوانید روی خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره حساب باز کنید.

 

 

 

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)