شناسنامه ی هر شخص ، به عنوان اولین و مهم ترین سند هویتی اوست که از زمان تولد فرد صادر شده و تا پایان دوره زندگی اعتبار دارد . به دلیل اهمیت اسناد سجلی اصل بر این است که امکان ایجاد تغییر و اصلاح آن ها وجود ندارد ، مگر در موارد بسیار محدودی که توسط قانون گذار تعیین شده باشد .
یکی از مواردی که بعضا افراد با مراجعه به ثبت احوال درخواست تغییر آن را دارند ، تغییر سن در شناسنامه است . به این معنا که شخص متقاضی اصلاح ، مدعی است که شناسنامه متعلق به خودش می باشد ولی بر اثر اشتباه مامور ثبت سن واقعی او در شناسنامه ثبت نشده است و یا به دلایل دیگر درخواست کاهش سن در شناسنامه ی خود را داشته باشد .
در این مقاله به بررسی شرایط تغییر و اصلاح سن در شناسنامه ، مدارک مورد نیاز و مرجع صالح برای این عمل می پردازیم .
قبل از خواندن ادامه مطلب پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : حذف نام همسر از شناسنامه چگونه است؟
تغییر سن در شناسنامه
دسترسی آسان به سرفصل ها
تغییر سن در شناسنامه :
ابتدا باید بگوییم که مطابق ماده واحده ی قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آن ها ، از تاریخ تصویب این قانون ، تغییر تاریخ تولد اشخاص ممنوع است .
تنها اجازه قانونی برای تغییر تاریخ تولد در تبصره این ماده بیان شده که مطابق آن : « صاحب شناسنامه تنها یک بار در طول عمر و در صورتی که اختلاف سن واقعی با سن مندرج در اسناد سجلی به تشخیص کمیسیونیمرکب از فرماندار یا بخشدار، رئیس اداره ثبت احوال محل و پزشک منتخب، مدیر عامل سازمان بهداری استان و رئیس شورای اسلامی شهر و یا بخشمحل صدور شناسنامه و با عضویت و ریاست قاضی دادگاه صالحه محل تشکیل میگردد بیش از پنج سال باشد میتواند سن خود را اصلاح نماید . »
بنابراین اشخاص فقط برای یک مرتبه و در صورتی می توانند درخواست اصلاح و تغییر سن در شناسنامه خود را داشته باشند که سن واقعی آن ها با تاریخ مندرج در اسناد سجلی بیشتر از پنج سال اختلاف داشته باشد .
پیشنهاد میکنیم مقاله : اخذ شناسنامه و مراحل آن را مطالعه کنید.
در این درخواست ، چه برای کاهش و چه برای افزایش سن ، شخص می تواند از هرگونه دلیل محکمه پسندی مثل اشتباه مامور اداره ثبت احوال ، برگ ولادت و مانند اینها استفاده نماید .
مدارک مورد نیاز جهت تغییر سن در شناسنامه :
۱) اصل شناسنامه و اصل کارت ملی .
۲) سه قطعه عکس رنگی زمینه سفید .
مرجع صلاحیت دار جهت تغییر سن در شناسنامه :
اگر متقاضی مدعی شود اختلاف سن واقعی او با سن مندرج در شناسنامه اش بیشتر از پنج سال است ، باید به کمیسیونی به نام کمیسیون تشخیص سن، مستقر در ثبت احوال محل صدور شناسنامه اش رجوع کند . علاوه بر این در صورتی که شخص مدعی اختلاف سنی کمتر از پنج سال با شناسنامه اش باشد می تواند تقاضای خود را به صورت دادخواست در دادگاه حقوقی محل سکونت ارائه نماید ، رای این دادگاه قابل تجدید نظر در دادگاه تجدید نظر استان است .
و در این مرحله امکان دارد قاضی جهت احراز و اثبات سن حقیقی شخص متقاضی ، او را به پزشکی قانونی ارجاع دهد .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : شرایط دریافت شناسنامه المثنی
جمع بندی :
در این مقاله به روش های تغییر سن در شناسنامه و مدارک مورد نیاز برای تغییر سن در شناسنامه پرداختیم و آن ها را به طور کامل بیان کردیم ، شما نیز میتوانید اطلاعات وسیع تری از طریق مشاوره تلفنی حقوقی در مشهد با کارشناسان دادواره ، به دست آورید.