سقط جنین به معنای پایان یافتن حاملگی قبل از قابلیت حیات یافتن جنین است که همواره در طول تاریخ بحث برانگیز بوده و در جوامع و ادیات مختلف نظرات متفاوتی در مورد آن ابراز شده است . در حال حاضر در برخی از کشور ها هیچ راه مشروعی برای سقط جنین وجود ندارد ، در بعضی از کشورهای دیگر تقریبا هیچ منع قانونی برای سقط جنین دیده نمی شود .
قانون مجازات اسلامی نیز به تبعیت از فقه اسلامی ، سقط جنین را غیر از موارد ضروری و قانونی جرم محسوب کرده و برای دیه آن در مراحل مختلف رشد تعیین تکلیف کرده است و ما در این مقاله قصد بررسی مواد قانونی و نکات مرتبط با سقط جنین را داریم .
دیه سقط جنین
دسترسی آسان به سرفصل ها
دیه سقط جنین :
قبل از بیان میزان دیه جنینی که هنوز متولد نشده است ، توجه داشته باشید که سقط جنین در صورتی که بقای آن برای مادر خطر جانی داشته باشد موجب دیه نیست و دیه صرفا ناظر به جایی است که سقط جنین خارج از موارد ضروری و قانونی باشد ، تبصره ی ماده ی ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی نیز به این موضوع تاکید کرده است .
ماده ی ۷۱۶ قانون مجازات اسلامی ، میزان دیه مراحل مختلف رشد جنین را تعیین کرده است . مطابق این ماده : « پرداخت دیه برای سقط جنین به ترتیب ذیل است :
الف ) نطفه ای که در رحم مستقر شده است ، دو صدم دیه کامل
ب ) عَلَقه که جنین در آن به صورت خون بسته در می آید ، چهار صدم دیه کامل
پیشنهاد میکنیم مقاله دیه چیست را مطالعه کنید.
پ ) مُضغه که در آن جنین به صورت توده گوشتی در می آید ، شش صدم دیه کامل
ت ) عِظام که در آن جنین به صورت استخوان در آمده لکن هنوز گوشت روییده نشده است ، هشت صدم دیه کامل
ث ) جنینی که گوشت و استخوان بندی آن تمام شده ولی روح در آن دمیده نشده است یک دهم دیه کامل
ج ) دیه جنینی که روح در آن دمیده شده است اگر پسر باشد ، دیه کامل و اگر دختر باشد نصف آن و اگر مشتبه ( جنسیت مشخص نباشد ) سه چهارم دیه کامل . »
علاوه بر این ، در صورتی که شخصی مرتکب جنایتی علیه مادر شود و در اثر آن جنین از بین برود ، مطابق ماده ی ۷۱۷ علاوه بر دیه یا ارش جنایت بر مادر ، دیه جنین نیز در هر مرحله ای از رشد که باشد پرداخت می شود .
دیه سقط جنین
دیه سقط به چه کسی باید پرداخت شود ؟
اصل بر این است که دیه به شخصی که مباشرت در سقط جنین کرده است پرداخت نمی شود و باید به طبقه ی بعد داده شود ، بنابراین اگر مادر موجب سقط جنین شده باشد دیه به پدر و در صورت فقدان او به ورثه ی او می رسد و در صورتی که پدر مباشر سقط جنین باشد باید دیه ی آن را به مادر بدهد و در صورتی که شخص دیگری متصدی سقط جنین باشد ، دیه را باید به پدر و مادر بپردازد .
جمع بندی :
در این مقاله به بررسی میزان دیه سقط جنین و شرایط تعلق آن پرداختیم و افرادی که دیه به آن ها می رسد را بیان کردیم . اگر هنوز سوالی برایتان باقی مانده است میتوانید آن را با مشاوران دادواره در میان بگذارید ، یا هم این که میتوانید آن را در قسمت نظرات زیر همین پست بپرسید. فراموش نکنید خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دادواره در خدمت شماست.