بسیاری از ما، تا کنون با افرادی مواجه شدیم که در حین انجام کار و به سبب عوامل مختلفی مثل عدم رعایت مسائل امنیتی یا تجهیزات غیر استاندارد و یا امثال این ها دچار حادثه شده اند.
حوادث جزء انکارناپذیری از اتفاقات محیط کار هستند. حادثه ناشی از کار به اتفاق یا پیامدی گفته می شود که در جریان انجام کار پدید آمده و با صدمات شغلی مرگبار یا غیر مرگبار همراه می باشد.
مطابق ماده ۶۰ قانون تامین اجتماعی حوادث ناشی از کار حوادثی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق می افتد مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمان ها و محوطه آن مشغول کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده دار انجام ماموریتی باشد اوقات مراجعه به درمانگاه و یا بیمارستان و یا برای معالجات درمانی و توانبخشی و اوقات رفت و برگشت بیمه شده از منزل به کارگاه جز اوقات انجام وظیفه محسوب می گردد مشروط بر اینکه درزمان عادی رفت و برگشت به کارگاه اتفاق افتاده باشد حوادثی که برای بیمه شده حین اقدام برای نجات سایر بیمه شدگان و مساعدت به آنان اتفاق می افتد حادثه ناشی از کار محسوب می شود.
بنابراین حوادثی که در حین انجام کار رخ دهد، طبق ماده ۶۰ قانون تامین اجتماعی تحت پوشش بیمه قرار میگیرد و خدمات درمانی و پزشکی مرتبط از جانب سازمان تامین اجتماعی به فرد حادثه دیده تعلق میگیرد.
مسئول کیفری حادثه بر اساس نظر بازرسان کار یا کارشناسان رسمی دادگستری مشخص شده و بر اساس حکم و رای قضایی مقصر یا مقصرین حادثه مسئولیت کیفری خواهند.
طبق ماده ۹۵ قانون کار مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما یا مسئولین واحدهای موضوع ذکر شده در ماده ۸۵ این قانون خواهد بود. هر گاه بر اثر عدم رعایت مقررات مذکور از سوی کارفرما یا مسئولین واحد، حادثه ای رخ دهد، شخص کارفرما یا مسئول مذکور از نظر کیفری و حقوقی و نیز مجازات های مندرج در این قانون مسئول است .
دسترسی آسان به سرفصل ها
در صورت وقوع حادثه، کارفرما چه اقداماتی را باید انجام دهد؟
- مطابق ماده ۶۵ قانون تامین اجتماعی در صورت وقوع حادثه ناشی از کار، کارفرما مکلف است اقدامات اولیه لازم را برای جلوگیری از تشدید وضع حادثه دیده به عمل آورد و مراتب را ظرف سه روز اداری کتبا به اطلاع سازمان برساند.
- مطابق تبصره ماده ۹۵ قانون کار، کارفرما یا مسئولان واحدهای موضوع ماده ۸۵ قانون کار موظفند کلیه حوادث ناشی از کار را در دفتر ویژهای که فرم آن از طریق وزارت کار و امور اجتماعی اعلام میگردد ثبت و مراتب را سریعا به صورت کتبی به اطلاع اداره کار و امور اجتماعی محل برسانند.
- به استناد ماده ۹ آییننامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی و ماده ۶۵ قانون تامین اجتماعی، کارفرما باید وقوع هرگونه حوادث ناشی از کار را ظرف مدت سه روز اداری به شعبه صندوق تامین اجتماعی محل اطلاع دهد و نسبت به تکمیل و ارائه فرم ویژه حادثه اقدام نماید
- توجه داشته باشید که در صورتی که کارفرما بابت اقدامات اولیه مذکور متحمل هزینهای شده باشد؛ صندوق تامین اجتماعی هزینههای مربوط را عهده دار خواهد بود.
نحوه درخواست بررسی حوادث ناشی از کار
- مراجعه حادثه دیده و یا اولیای دم به مراجع قضایی انتظامی برای طرح شکوائیه یا دادخواست
- بررسی شکوائیه حادثه دیده یا اولیای دم توسط مقام محترم قضایی و انتظامی.
- مراجعه حادثه دیده یا اولیای دم به کلانتری جهت تشکیل پرونده و اخذ نظریه از ادارات کار و امور اجتماعی و پزشکی قانونی
- مراجعه حادثه دیده به واحد بازرسی کار اداره کل کار و امور اجتماعی استان یا اداره شهرستان و ارائه نامه کلانتری جهت مطالعه پرونده و بررسی صحنه حادثه و ثبت اظهارات شهود به منظور تهیه گزارش حادثه توسط بازرس کار
- تحویل گزارش حادثه از سوی اداره کل کار و امور اجتماعی استان یا اداره شهرستان به کلانتری، به منظور ارجاع به مرجع قضایی برای ابلاغ نظریه بازرس کار به اصحاب پرونده وصدور رای.
نمونه شکایت حادثه حین انجام کار
شاکی : فرزند: کد ملی : متولد : شماره شناسنامه : آدرس :
متشاکی : فرزند: کد ملی : متولد : شماره شناسنامه : آدرس :
وکیل شاکی: فرزند: کد ملی : متولد : شماره شناسنامه : آدرس :
محل وقوع جرم : تاریخ وقوع جرم :
موضوع: عدم رعایت مقررات ایمنی کار منجر به صدمه بدنی
بسمه تعالی
سرپرست محترم دادسرای عمومی و انقلاب …………..
سلام علیکم ؛
احتراما” به وکالت از آقای / خانم ……………………….. به استحضار می رساند :
موکل به عنوان کارگر در کارگاه ساختمانی متعلق به مشتکی عنهم مشغول به کار بوده که متاسفانه به علت سقوط بالابر از ارتفاع ۱۵ متری و پرتاب آن منجر به صدمات بدنی ایشان ( ضایعه نخاعی ) شده است .
علیهذا بدوا تقاضای اقدامات لازم قانونی و در نهایت صدور قرار جلب به دادرسی مشتکی عنهم به اتهام عدم رعایت مقررات ایمنی کار منجر به صدمات بدنی مورد استدعاست.
مدارک از جمله : به پیوست تقدیم شده است .
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد حوادث ناشی از کار و نمونه شکایت از آن صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوال و یا پرسشی دارید میتوانید از طریق مشاوره حقوقی تلفنی در مشهد با ما در تماس باشید . و سوالات خود را از کارشناسان مرتبط با این حوزه بپرسید.