دسترسی آسان به سرفصل ها
تفاوت مهریه عندالمطالبه با عندالاستطاعه :
مهریه مالی است که زن بر اثر ازدواج مالک آن می گردد و مرد ملزم به تسلیم آن به زن می شود ، برخی از صاحب نظران و حقوق دانان ، مهریه را جبرانی برای کمبود سهم الارث زن نسبت به مرد یا کسری حقوقی که به طور کلی نسبت به مرد دارد ، می دانند .
طبق ماده ی ۱۰۸۲ قانون مدنی به مجرد عقد ، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن نماید . علاوه بر این مهریه را مطابق ماده ی ۱۰۷۸ قانون مدنی می توان هر مالی که دارای ارزش اقتصادی و قابل تملک به وسیله ی زن باشد ، قرار داد . درگذشته ، مهریه ی مرسوم برای زنان اموال غیر منقول اعم از زمین یا ملک بود ، در حالی که در حال حاضر ، مهریه ی غالب زنان در اکثر نقاط کشور سکه و گاهی وجه نقد است که میزان آن نیز با توافق طرفین و با توجه به وضعیت خانوادگی طرفین و یا عرف رایج در جامعه ی آن ها ممکن است تغییر پیدا کند .
در فقه و قانون مدنی سه نوع مهریه پیش بینی شده است که احکام و شرایط متفاوتی با یک دیگر دارند ، مهر المسمی ، مهر المثل و مهر المتعه . مهرالمسمی مال معینی است که به عنوان مهر با توافق زوجین تعیین می شود ، یا شخصی که زوجین انتخاب کرده اند معین می کند . اگر مهر المسمی مجهول بوده یا مالیت نداشته باشد زن مستحق مهر المثل است ، مهر المثل به معنای مهری است که بر حسب وضع شخصی ، خانوادگی و اجتماعی زن و با توجه به نزدیکان و امثال او تعیین می شود و در نهایت مهر المتعه نیز زمانی به زن تعلق می گیرد که پیش از تعیین مهریه و پیش از وقوع نزدیکی طلاق صورت بگیرد .
علاوه بر این ، مهریه با توجه به موعد پرداخت آن به دو دسته ی مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه تقسیم می شود و در این مقاله از دادواره قصد داریم شما را با این دو مفهوم آشنا کرده و تفاوت های آن ها را شرح دهیم .
تفاوت مهریه عند المطالبه و عند الاستطاعه
اما به طور کلی ، با توجه به بخشنامه ی ثبتی ابلاغ شده به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق ، مهریه دو نوع است : عندالمطالبه و عند الاستطاعه .
این دو نوع مهریه ، به صورت دو شرط با عناوین « مهریه عندالمطالبه می باشد » و « مهریه عندالاستطاعه می باشد » دردفترچه ی نکاحیه وجود دارد که انتخاب هر یک از آن ها آثار و احکام مخصوص به خود را دارد که آشنایی و شناخت هر یک از آن ها ضروری به نظر می رسد .
۱)مهریه ی عندالمطالبه : مهریه ای است که به محض وقوع عقد نکاح ، زن مالک آن می شود و می تواند با مراجعه به دادگاه های خانواده و یا اجرای ثبت آن را مطالبه کند .
در این نوع از مهریه ، مطابق ماده ی ۱۰۸۵ قانون مدنی زن دارای حق حبس بوده و می تواند تا زمانی که مهریه به او تسلیم نشده از تمکین شوهر خود امتناع کند و این امتناع مانع از دریافت نفقه نخواهد بود .
. آن چه که از مهریه بین مردم مشهور است ، شرط عندالمطالبه بودن آن است ، البته در عقد نامه های سابق نیز این وصف آمده بود که مهریه تا این میزان بین زوجین تعیین شده و زوجه هر زمان که بخواهد می تواند آن را مطالبه کند ، این شرط سبب ایجاد این ذهنیت در مردم شد که فقط عندالمطالبه بودن شرط مهریه است و مرد در هر زمانی مکلف به پرداخت آن است ، در حالی که در متون فقهی نیز بحث عندالاستطاعه بودن مهریه وجود دارد . .
۲) مهریه ی عندالاستطاعه : مهریه ای است که زمان پرداخت آن ، زمانی است که شوهر استطاعت و توانایی پرداخت آن را داشته باشد ، یعنی در صورتی که مرد توانایی و امکان پرداخت مهریه را نداشته باشد زن حق مطالبه ی آن را نخواهد داشت.
در چنین مهریه ای زن باید در دادگاه ثابت کند که مرد توانایی پرداخت مهریه را داشته و الزام مرد به پرداخت آن را بخواهد ، در این راستا باید اسناد و مدارک و دلایلی منوط بر وجود دارایی ها و اموال مرد به غیر از مستثنیات دین، اعم از اموال منقول و غیر منقول و در صورتی که مرد کارمند باشد ، حقوق او را که با توجه به فرزند داشتن یا نداشتن ، از یک چهارم تا یک سوم آن به زن تعلق خواهد گرفت ، به دادگاه ارائه کرده که در صورت اثبات آن ها ، دادگاه حکم به الزام مرد به پرداخت مهریه صادر می کند و در غیر این صورت ، اگر زن نتواند در محاکم قضایی وجود اموال و دارایی های مرد را اثبات کند ، به خواسته اش یعنی مطالبه ی مهریه نخواهد رسید .
تفاوت مهریه عند المطالبه و عند الاستطاعه
پیشنهاد میکنیم مقاله مهریه و انواع آن را مطالعه کنید.
امکان تعیین مهریه به صورت زمان دار :
صورت دیگری از مهریه وجود دارد که بر اساس آن زن و شوهر می توانند مهریه را به صورت موجل تعیین کنند که در این صورت پرداخت مهریه در زمان مقرر مورد توافق پرداخت شود و زن قبل از آن حق مطالبه ی آن را ندارند .
البته زوجین می توانند با توافق یک دیگر ، بخشی از مهریه را عند المطالبه و بخش دیگر را عند الاستطاعه قرار دهند ، در چنین حالتی تعادلی ایجاد شده که هم زن در هر زمانی که بخواهد می تواند به بخشی از مهریه اش دست پیدا کند و حق او بر مهریه به طور کلی ساقط نمی شود و هم در مواردی که مرد توانایی پرداخت تمام مهریه را ندارد ، می تواند بخشی از مهریه را پرداخت کرده و بخش دیگر را به زمان استطاعت خود موکول کند .
به طور کلی این امکان نیز برای زوجین وجود دارد که پس از ازدواج ، با توافق یک دیگر مهریه عند الاستطاعه را به عند المطالبه و یا بر عکس تبدیل کنند و آن را تغییر دهند ، چرا که مطابق ماده ی ۱۰ قانون مدنی هر توافقی که خلاف قواعد عمومی و اخلاق حسنه نباشد ، صحیح است .
جمع بندی :
به طور کلی مهریه دو نوع می باشد : مهریه عند المطالبه و مهریه عند الاستطاعه ، این دو نوع مهریه ، به صورت دو شرط با عناوین « مهریه عندالمطالبه می باشد » و « مهریه عندالاستطاعه می باشد » دردفترچه ی نکاحیه وجود دارد که انتخاب هر یک از آن ها آثار و احکام مخصوص به خود را دارد که آشنایی و شناخت هر یک از آن ها ضروری به نظر می رسد .که ما در این مقاله به طور کامل درمورد این دو مهریه صحبت کردیم،حال شما اگر سوالی هنوز در ذهنتان باقی مانده است میتوانید آن را در زیر همین پست در بخش نظرات از ما بپرسید ، اگر هم تجربه ای دارید خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید ، در هر حال فراموش نکنید که خدمات مشاوره حقوقی تلفنی در مشهد دادواره همواره در خدمت شماست.